СподелиЧудо невиждано или чудовищен фейк – какво се е случило

...
СподелиЧудо невиждано или чудовищен фейк – какво се е случило
Коментари Харесай

Хванаха пъстърва чудовище в родопски язовир, бие двойно всички рекорди

Сподели
Чудо невиждано или колосален фалшив – какво се е случило на леда на ро­допския язовир „ Голям Беглик “? Снимка на гигантска балканска пъстърва обикаля мрежите и провокира луди мнения в рибарските среди. Почти всички настояват, че това е фотомонтаж. Оказа се обаче истина, пишат на интернет страницата си от НЛРС. 

Компания от петима софийски рибари решили да открият сезона на пъстървата в Родопите. Отседнали в хижа „ Хай­дутите “ и още на 1 февруари щурмували за­ледените ръкави на язовира. Риболовът обаче бил много слаб.

Хванали някоя и друга щука и десетина костура. Трима от риба­рите си тръгнали, само че двама – Борислав Манолов (на 49 г.) и Христо Станев (на 56 г.) траяли уверени, че в риболова си би трябвало самообладание. И дочакали звездния си момент.

В съботния следобяд на 3 февруари, когато пробили дупки в м. „ Чатъма “ и заложили живи каракудки на въдиците с запушалка, очаквайки щука, послед­вал гневен удар на въдицата на Борислав Манолов. Започ­нала тежка борба с доста огромна и мощна риба.

След трийсетина минути тя била в­дигната до леда, само че се оказа­ло невероятно да я измъкнат през тясната дуп­ка. Разширявали я скоростно, а това при над 20 см ледена кора не е лесна работа. Все отново Христо Станев я докопал някак и след към час старания съумели да я извлекат на открито.
Грамадна балканска пъстърва,
захапала 10-сантиметрова ка­ракудка, подадена на въдица с флуорокарбоново влакно и кука 2/0. Нямала късмет обаче да оживее от нанесените рани при ударите в леда и трябвало да я приберат.

По-късно я измерили с електронен кантар – тежала 11,2 кг. Дълга 89 см, а в най-широката си част 65 см. Още един човек от гру­пата на софиянците е очевидец. Стефан Йоцов пристигнал да при­бере приятелите си и видял чудовището с очите си. И дру­ги риболовци, оказали се на леда на язовира, станали очевидци и се снимали с рибата.

С двамата риболовци се свързал препаратор от Ба­так на име Стефан, който им предложил да я препарира и по този начин да се запази за поколенията. Съгласили се. Заслужава си да бъде увекове­чена по този метод.

Вестник „ Рибар “ ще включи балканската пъстърва в неговия конкурс „ Най-голяма риба 2024 “. Тя бие досегашния връх съвсем два пъти!

В класацията рекордьор е балканка с тегло 6,67 кг, уло­вена през 2016 година от язовир „ Цанков камък “.

И различен връх на Конкурса е обвързван с язо­вир „ Голям Беглик “. През 2012 година от там е изваден 3,1 кг кос­тур от Люси Дремалов от Велинград.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР