СподелиБългарската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на

...
СподелиБългарската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на
Коментари Харесай

Одобриха Мадарския конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски за евромонетите

Сподели
Българската национална банка завърши процеса по координиране и утвърждение на дизайна на българските евромонети. След постигането на цялостна правна конвергенция на Българска народна банка с признатия през м. януари т.г. нов Закон за Българска народна банка, това е последваща значима стъпка, която институцията извърши при подготовката за пълноправно участие на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро ; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро ).
Процесът мина през следните стадии:Подписване на 06.12.2022 година на  Меморандум за съгласие сред Република България, страните – членки на еврозоната, и Европейската комисия за започване на производството на евромонети и за подготвителните задания преди започване на производството.Приемане с Решение № 337/20.07.2023 година на Управителният съвет на Българска народна банка (УС на БНБ) на „ Процедура за разработване на дизайн на българска национална страна на евромонети “ и „ Основни претекстове и наложителни реквизити на дизайна на националната страна на българските евромонети и надпис на гурта на монетите от 2 евро “.Одобряване с Решение № 479/02.11.2023 година на УС на Българска народна банка на дизайна за българска национална страна на евромонетите от всички номинали, както и графичния план за надпис върху гурта на монетите от 2 евро.Приемане с протокол от съвещание на 16.11.2023 година на Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната на утвърждения от УС на Българска народна банка дизайн на българската национална страна на евромонетите.Изпращане с писмо от 18.01.2024 година на Българска народна банка на дизайна за координиране до Европейската комисия и всички държави-членки от еврозоната.Одобрение с Решение 5693/24 на Съветът на Европейския съюз (Съвет на ЕС) на оферти от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро, както и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.Предстоящите стъпки включват:Изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на създаваните монети и узаконяване на българския „ Монетен двор “ ЕАД.Пристъпване към постоянно произвеждане на нужните количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на Европейски Съюз за приемането на еврото от Република България.Емитиране на евромонетите с българските знаци, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР