СподелиБългария се нарежда в ТОП 5 на държавите, чието население

...
СподелиБългария се нарежда в ТОП 5 на държавите, чието население
Коментари Харесай

Проучване: Българите вярват в демокрацията, но не вярват, че народът управлява

Сподели
България се подрежда в ТОП 5 на страните, чието население поддържа демокрацията, само че не счита, че страната му се ръководи по волята на народа.

Това демонстрират данни от световно изследване на „ Галъп интернешънъл “, извършено в 43 страни, отдадено на утвърждението на демократичните процеси по света.

51% от запитаните българи одобряват демокрацията като най-хубавото допустимо ръководство, без значение от вероятни дефекти. 19% обаче не са съгласни, а към една четвърт от популацията у нас се колебае (24%) и нито е според, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

Демокрацията може и да има своите дефекти, само че е най-хубавата система на ръководство за болшинството от международното население – по този начин считат 59%, запитани в 43 страни.

Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито склонен, нито несъгласен.

Държавите от Европейски Съюз наподобява в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, макар минусите си (71%). Тези настройки обаче са по-силно изразени в западните страни от Съюза (77%), в сравнение с в източните (60%), Европейските страни отвън Европейски Съюз също харесват демокрацията, само че не със същата убеденост (57%). Има, несъмнено, и изключения като, да вземем за пример, Косово – една от страните в световен мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за ръководство.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, само че въпреки всичко в райони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка позитивните настройки не са толкоз мощно изразени – към 50% – за разлика от западните елементи на света.

Случаят с Русия е изключително забавен – там единствено 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, а 13% не са съгласни; една трета се двоумят, а друга една трета не знаят по какъв начин да отговорят.

Две от главните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск.

Например, делът на респондентите в световен мащаб, които са съгласни, че страната им се ръководи съгласно волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от страните и районите, които са считани за мостри на народна власт, рецензията към метода на ръководство е най-силна. В Съединени американски щати (25%), Канада (30%) и Европейски Съюз (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на единодушие с изказванието „ Страната ми се ръководи съгласно волята на народа “.

В подтекста на президентски избори в Русия проучването записва единствено 13% от респондентите там, които се съгласяват, че ръководството там е съгласно волята на народа.

В огромни райони и страни като Индия (68% позитивни отговори), някои страни от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват доста по-склонни да кажат, че ръководството е по тяхната воля.

Изборите са считани за свободни и почтени в Индия (66% утвърдителни отговори), Европейски Съюз (особено западните страни – към 68%, само че осезаемо по-малко в източните – 36%).

Канада и Съединени американски щати също имат релативно високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота.

В Африка, Западна Азия, и Русия се оказва, че хората, които считат, че изборите не са свободни и почтени, са повече от тези, които считат че страната им се ръководи по волята на народа.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР