СподелиБългаринът Веселин Топалов побеждава Гари Каспаров в партия от последния

...
СподелиБългаринът Веселин Топалов побеждава Гари Каспаров в партия от последния
Коментари Харесай

Как Веско Топалов пенсионира Каспаров след сериозна грешка и нерви

Сподели
Българинът Веселин Топалов побеждава Гари Каспаров в партия от последния кръг на огромния шахматен шампионат в испанския град Линарес на 10 март 2005 година Тази победа остава знакова за България и света, въпреки че в последна сметка Топалов е втори в крайното класиране, а първото място е за Каспаров.

Състезанието в Линарес през 2005 г.  се записва в историята на шахмата освен с достижението на българина, само че и с това, че Гари Каспаров афишира, че се отхвърля дефинитивно от спортния шахмат и шампионатът в Линарес е бил последният в неговата продължителна кариера.

Ето какво си споделиха пред ekspresso.bg за оня 10 март Веселин Топалов и неговият управител Силвио Данаилов:
Топалов: „ Знаеше се, че даже при загуба
Каспаров отново щеше да бъде разгласен за победител заради по-добри спомагателни индикатори, само че аз пък си бях обезпечил второто място дори и при загуба и не рискувах нищо.

Партията не беше доста забавна, позиционна игра и тъждество през съвсем цялото време. Някъде към ендшпила Каспаров направи сериозна неточност и стартира очевидно да се нервира. Аз също сгреших, само че той си изпусна шанса за реми, сгреши още веднъж и се съобщи. След това бързо излезе от залата.

Странното беше, че съвсем никой от публицистите не пристигна при мен, само че разбрах повода – Каспаров беше оповестил,че се отхвърля и всички бяха се струпали при него. Наистина никой не го очакваше. Той беше единствено на 42 и беше номер 1 в света “.

Данаилов: „ Това се случи в популярната 2005 година, в която
Веско Топалов най-сетне стана
международен първенец в Сан Луис, Аржентина. Годината стартира доста добре с трето място във Вейк ан Зее, Холандия. След Линарес пристигна и безапелационната победа на първия супертурнир М-Тел Мастерс в София.

Турнирът в Линарес се развиваше доста добре, макар че не си бяхме сложили задача безусловно първо място, преглеждахме го като част от потготовката за Сан Луис. Преди последната партия с Гари, знаехме че даже и при победа той става първенец. Също по този начин целия свят знаеше че регламентът е неуместен и в случай че Веско победи, той е моралният победител.

Спомням си че гледах партията онлайн в залата дружно с Клара Шагеновна, майката на Гари, която доста се вълнуваше. Самата партия протече доста
нервно от страна на Каспаров,
тъй като той осъзнаваше че в случай че загуби, никой няма да му признае успеха и всички ще приказват по какъв начин е изгубил мача от Веско.

Както и да е, той игра доста нервно, направи груба неточност в комплицирана позиция и незабавно се съобщи. Мисля че не беше възнамерявал отказването си, само че очевидно инстинктът му подсказа, че би трябвало да направи шоу, с цел да отклони вниманието от успеха на Веско.

Така че той реагира бързо и провежда незабавна спонтанна прескоференция, с която публично разгласи завършек на кариерата си. И обра цялото внимание на пресата – отхвърля се от шаха като легенда и победител в Линарес. Хитър пиарски ход. Трябва да му се признае. За нас остана утехата че
Веско го “пенсионира ” и също по този начин
признанието на уредника на Линарес – огромния Луйс Рентеро, който пристигна при нас вечерта и ни сподели: За мен същинският победител в е Веселин Топалов! “
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР