СподелиАмерикански учени издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря, продължаваща до

...
СподелиАмерикански учени издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря, продължаваща до
Коментари Харесай

Геомагнитна буря може да наруши радиокомуникациите и да предизвика зрелищно полярно сияние

Сподели
Американски учени издадоха предизвестие за мощна геомагнитна стихия, продължаваща до среднощ в понеделник локално време (08:00 ч. вторник българско време), оповестява Българска телеграфна агенция.

Потокът от плазма, подбуден от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, само че и да докара до зрелищно полярно зарево, прецизират те.

Според предизвестието, издадено в събота от Центъра за прогнозиране на галактическото време на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) в Боулдър, Колорадо, няма причина обществеността да се тормози.

Бурята може да прекъсне високочестотните радиопредавания, да вземем за пример от самолетите, които се пробват да се свържат с отдалечени кули за надзор на трафика. Повечето цивилен полети могат да употребяват сателитно предаване като авариен вид, разясни Джонатан Лаш, синоптик в центъра.

Операторите на спътници могат да имат проблеми с следенето на галактическите апарати, а в електропреносните мрежи също може да се появи „ индуциран ток “, само че нищо, с което да не могат да се оправят, сподели той.

„ За необятната общност, в случай че имате ясно небе през нощта и се намирате на по-високи географски ширини, това ще бъде чудесна опция да видите по какъв начин небето се озарява от полярно зарево “, сподели Лаш.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се прекатурва, което значи, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата интензивност се трансформира по време на този цикъл и в този момент е покрай най-активната си фаза, наречена безоблачен най-много.

В такива интервали геомагнитна стихия от вида на тази сега може да връхлети Земята няколко пъти годишно, споделя Лаш. През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР