СподелиСъюзниците на САЩ осъдиха опасните“ забележки на Доналд Тръмп относно

...
СподелиСъюзниците на САЩ осъдиха опасните“ забележки на Доналд Тръмп относно
Коментари Харесай

Световният печат коментира шокиращото изказване на Доналд Тръмп за НАТО

Сподели
„ Съюзниците на Съединени американски щати осъдиха „ рисковите “ забележки на Доналд Тръмп по отношение на Русия “, гласи заглавието на английското издание „ Файненшъл таймс “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, немският канцлер Олаф Шолц и други западни водачи порицаха заканите против НАТО от водача в конкуренцията за номинацията на американската Републиканска партия за президентския пост, откакто някогашният държавен глава на Съединени американски щати съобщи, че Москва ще може да прави „ каквото си изиска “ с членове на алианса, които не извършват поставената цел да отделят по 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че сходни мнения подкопават „ сигурността на всички нас, в това число и на Съединени американски щати “, и излагат на риск американските и европейските бойци. „ Очаквам, че без значение от това кой ще завоюва президентските избори, Съединени американски щати ще останат мощен и зает съдружник в НАТО “, акцентира той.

Тръмп се отбрани против рецензиите след изявлението си, като съобщи, че „ е направил НАТО силнa “, отбелязва френският в. „ Монд “.

„ Направих НАТО мощна и даже радикалните леви демократи и подправените републиканци признават това “, съобщи експрезидентът през вчерашния ден в своята обществена мрежа „ Трут сошъл “. „ Когато споделих на двадесетте страни, които не плащаха справедливия си дял, че би трябвало да заплащат или няма да получат американска отбрана, парите потекоха “, сподели той. „ Но в този момент, когато към този момент не съм тук, с цел да кажа „ би трябвало да плащате “, те отново стартират “, добави Тръмп.

Вероятният претендент на Републиканската партия на идните президентски избори в Съединени американски щати постоянно подлага на критика съдружниците от Атлантическия алианс, че не извършват уговорките си за военни разноски, напомня френското издание. Вчера той насочи рецензии и против сумите, отпуснати от Съединени американски щати за Украйна, спрямо сътрудниците им от НАТО. И то в миг, когато в американския Конгрес се разисква нов пакет от 60 милиарда $ за Киев.

„ Ние оказваме помощ на Украйна с над 100 милиарда $ повече, в сравнение с НАТО “, уточни Доналд Тръмп. „ НАТО би трябвало да се съобрази с това и би трябвало да го направи в този момент “, изиска той. „ В противоположен случай Америка ще бъде преди всичко “, добави някогашният предприемач.

Снощи съдружниците на Доналд Тръмп в Камарата на представителите нанесоха още един удар по поддръжниците на помощта за Украйна, като отхвърлиха да прегледат в настоящия му тип разисквания в Сената пакет, който би отпуснал 60 милиарда $ за Киев, написа френският в. „ Фигаро “,

Демократите и републиканците в Конгреса на Съединени американски щати спорят от месеци по отношение на помощта за Украйна – съюзничка на Съединени американски щати, която води война с Русия от близо две години. Огромното болшинство от демократите са в поддръжка на помощта, само че републиканците са разграничени, като поддръжниците на Тръмп са доста по-изолационистки настроени. На фона на кандидат-президентската акция това се трансформира в отдалечен конфликт сред президента Джо Байдън, който приканва за незабавно приемане на новите средства, и Доналд Тръмп, който твърди, че в случай че бъде избран отново през ноември, ще откри позволение на войната сред Русия и Украйна „ за 24 часа “, без да изяснява по какъв начин тъкмо.

„ Светът приема мненията на Тръмп за НАТО безусловно, а МАГА ги приема съществено “, написа английският в. „ Индипендънт “ (като засяга придвижването „ Да създадем Америка още веднъж велика “, на британски съкращавано до МАГА, бел.ред.).

„ Той приказва скандални неща, с цел да предизвика хората “, споделя сенатор Мит Ромни пред английското издание. „ Това прави работа на митингите. За страдание, то има влияние и по света, където нашите другари се чудят дали могат да разчитат на Америка “, прибавя той.

Но различен сенатор – подкрепящият Тръмп републиканец Роджър Маршал от Канзас, отбрани някогашния президент, употребявайки остарял афоризъм, който мнозина подхвърляха по времето на Тръмп в Белия дом: „ Мисля, че хората би трябвало да осъзнаят, че би трябвало да одобряват всичко, което той споделя, съществено, само че не безусловно “.

Но интернационалните водачи нямат различен избор, с изключение на да одобряват думите на Тръмп както безусловно, по този начин и съществено. И като се имат поради предходни изявления на Тръмп, както и предходната му примирителност пред Путин, те може би са по-прозорливи от републиканците в Съединени американски щати, отбелязва лондонският в. „ Индипендънт “.

Доналд Тръмп направи услуга на Европа, счита изданието „ Политико “. Сега, когато водещият претендент в републиканската конкуренция поканва Путин да нападне съдружници от НАТО, Европа може най-сетне да се приготви да се пази.

„ С един размах Тръмп освободи Европа от рестриктивните мерки на американския „ балон на сигурността “, акцентира изданието.

„ Възхищението на Доналд Тръмп от властническите управници е тревожна константа, която обаче се е трансформирала в нещо обикновено в Съединени американски щати “, написа сътрудник на швейцарския в. „ Льо тан “.

„ Заплашена от Тръмп, Германия би трябвало да направи повече за защитата си “, гласи заглавието на френското издание „ Опинион “.

Фактите са, че през вчерашния ден немският канцлер Олаф Шолц откри градежа на нов цех за артилерийски муниции. Целта на производството ще бъде да увеличи качествата на немската войска, която е подложена на по-голям напън от всеки път да усъвършенства опциите си след изказванията на Доналд Тръмп по отношение на НАТО, акцентира „ Опинион “.

Германският канцлер поддържа „ огромното “ произвеждане на оръжие в Европа и прикани европейците да се върнат към всеобщото произвеждане на военна техника, като отдават желание на дълготрайните поръчки. Шолц ги предизвести, че Русия съставлява дълготрайна опасност за сигурността на континента, написа и португалският в. „ Диариу де нотисиас “.

„ Колкото и да е неприятна тази действителност, не живеем във времена на мир “, акцентира канцлерът, като подсети за продължаващата война в Украйна и „ имперските упоритости “, които съгласно него демонстрира съветският президент Владимир Путин.

Според Шолц решаването на тези проблеми ще изисква по-тясно съдействие сред 27-те страни членки. „ Силната защита изисква постоянна индустриална база. Това ще се случи, в случай че ние, европейците, групираме нашите нашите поръчки, обединим ресурсите си и по този начин дадем на промишлеността вероятности за идващите 10, 20 или 30 години “, означи той.

Шолц призна даже, че Германия е давала неприятен образец във връзка с политиката на въоръжаването, без нужното дълготрайно обмисляне, отбелязва португалското издание.

Фактът, че изявлението на Тръмп не провокира мощно наказание от Републиканската партия, демонстрира степента на въздействието му над нея, отбелязва в. „ Чикаго трибюн “.

Въпреки шока, провокиран в Европа от изказванието на Тръмп, че би насърчил Русия „ да прави каквото си желае “ с „ провинилите се “ членове на Алианса, във Вашингтон множеството републиканци омаловажиха или опазиха забележките, които изглеждаха като покана за съветска експанзия.

„ Аз бях тук, когато той беше президент. Той не подкопаваше и не унищожаваше НАТО “, съобщи сенаторът от Флорида Марко Рубио, дълготраен „ ястреб “ в региона на защитата. „ Мисля, че ще виждам какви са дейностите му, а не какви са думите му “, прибавя и сенаторът Майк Раундс от Южна Дакота, който е корав покровител на НАТО и на изпращането на спомагателна помощ за Украйна, написа „ Чикаго трибюн “.

По традиция републиканците пазят дългогодишните военни съюзи и опълчването на Москва. Но със усилването на въздействието на Тръмп, мнозина, които в миналото биха реагирали с паника на сходни изявления, значително възприеха неговите цели или избраха да се отдръпват, защото стана ясно, че въздействието му не е намаляло, отбелязва американското издание.

Тръмп е прочут с отрицателни мнения за НАТО и някогашни чиновници на администрацията споделят, че той неведнъж е заплашвал да изтегли Съединени американски щати от алианса, който е бил централен за американската политика в продължение на десетилетия. Един от някогашните съветници съобщи, че чака Тръмп да продължи със заканите си, в случай че завоюва втори мандат, написа още „ Чикаго трибюн “.

Но съдружниците и поддръжниците му настояват, че макар изявленията си той не се е отказал дефинитивно от НАТО, до момента в който е бил президент. Те считат, че думите му са блъф или проява на твърда тактичност за водене на договаряния.

Ясно е обаче, че Тръмп и някои към него желаят да трансформират съюза, акцентира „ Чикаго трибюн “. В политически видеоклип на уеб страницата на акцията си Тръмп дава обещание да „ приключи процеса, който започнахме при моята администрация, за фундаментална преоценка на задачата и задачата на НАТО “.

От друга страна, макар че Тръмп постоянно е подложен на критика за похвалите си към съветския президент Владимир Путин и препоръчаното редуциране на помощта за Украйна, съдружниците му показват, че Русия завзе украинска територия през 2014 година, по време на ръководството на тогавашния президент Барак Обама, а по-късно стартира нашествието си през 2022 година, когато в Белия дом беше Джо Байдън. Така че те не са обезпокоени.

„ Реалността е, че през днешния ден НАТО е толкоз мощна, колкото в никакъв случай не е била и нямаше да е по този начин, в случай че Тръмп я беше отслабвал като водач “, акцентира сенатор Рубио пред „ Чикаго трибюн “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР