Списъкът с професии, които се изучават в училище, ще бъде

...
Списъкът с професии, които се изучават в училище, ще бъде
Коментари Харесай

Очаква се да бъдат трансформирани или да изчезнат до 70% от днешните професии

Списъкът с специалности, които се учат в учебно заведение, ще бъде преосмислен. Това се постанова, с цел да бъдем с една крачка напред и по-близо до бъдещето. Това разяснява заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при разкриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора. По нейните думи в идващите 15 години се чака 70% от днешните специалности да се трансформират или да изчезнат и по тази причина е извънредно значимо да се сътвори просвета на учене през целия живот.



Обновяването на листата с изучавани специалности се реализира благодарение на секторни препоръки, които сплотяват работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите учебни заведения.

Има концепция за основаването на профилирани фондове, посредством които ще се подкрепя процеса на учене през целия живот. Към момента финансирането се реализира по разнообразни стратегии и ограничения за претовареност. При тях са налични интервали, когато такива образования се оферират в обилие, и други, в които съвсем липсват. Именно по тази причина предстоят законови промени, целящи подпомагането на процеса.

По време на форума бяха предоставени опциите по план „ Изпълнение на обновените цели на Европейската стратегия за учене на възрастни “. Той се извършва пилотно в областите - Силистра, Бургас, Враца и Търговище и показва опциите за спомагателни образования и валидиране на умения на възрастни.



На събитието участва регионалният координатор за учене през целия живот за област Бургас – проф. Севдалина Турманова. Тя е адресат на премията „ Златен ключ “ за значителен принос към осъществяването на Европейската стратегия за учене на възрастни и за дейна активност като координатор за региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР