Спират ТЕЦ Марица 3 в Димитровград заради нарушения на екологичното

...
Спират ТЕЦ Марица 3 в Димитровград заради нарушения на екологичното
Коментари Харесай

Спират ТЕЦ Марица 3 заради мръсния въздух в Димитровград

Спират Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград поради нарушавания на екологичното законодателство. Това стана по самодейност на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Хасково. Днес инспекцията e издала насилствена административна мярка (ПАМ) за прекъсване на горивната апаратура.

Според заповедта за налагане на мярката " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД би трябвало да спре работа неотложно. Горивната апаратура ще бъде спряна през днешния ден посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към казан ОР 380в за произвеждане на електрическа енергия с мощ 370 MWth.

Операторът не е спазил изискването в комплексното позволение за излъчванията на отпадъчни газове и излъчванията на серен диоксид са довели до нарушаване на нормите за наличие на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на Димитровград.

Министерство на околната среда и водите напомня, че през 2021 година след обновяване на работата на оператора на 25 май са регистрирани стойности на серен диоксид, които надвишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3. При една от последните инспекции през февруари инспекцията е открила и изпускане на забележими неорганизирани излъчвания от нездравословни субстанции в сиво-черен цвят от компрометираните сектори на постройката на котелното помещение.
 Сандов: ТЕЦ-ът замърсява Димитровград със серен диоксид
Сандов: ТЕЦ-ът замърсява Димитровград със серен диоксид

Очакваме и неоправдателна присъда за това

В края на октомври при инспекция по сигнал за запрашаване са открити и неорганизирани излъчвания от въглищен прахуляк поради изчезнала облицовка от ламарина, развалена от разяждане и мощни ветрове. На 5 ноември е обещано наставление за ремонт, което не е изпълнено и досега.

От май до декември 2021 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково са регистрирани 25 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " АД - Димитровград, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на деяние на ПАМ е до привеждане на горивната апаратура в положение, което да не разрешава пораждане на непосредствена заплаха от замърсяването на околната среда по съставен елемент атмосферен въздух по смисъла на член 4 от Закон за опазване на околната среда, както и до недопускане на неорганизирани излъчвания на нездравословни субстанции, установени от контролния орган по Закон за опазване на околната среда и контролния орган по Закона за устройство на територията.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия против България, което е в напреднала фаза и се чака решение на
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР