Спирането на преговори за членство със Северна Македония ще доведе

...
Спирането на преговори за членство със Северна Македония ще доведе
Коментари Харесай

Захариева: Спирането на преговорите със Северна Македония е груба историческа грешка

Спирането на договаряния за участие със Северна Македония ще докара до прекъсване на промените в страната и дестабилизация на района, по тази причина това е една груба историческа неточност. Хърватия е получила " да " за техническата си подготвеност за Шенген, което България има от 2011 година и е едва  първа стъпка в процеса . След Механизма за съдействие и инспекция наблюдението върху България ще продължи, само че то ще е механизъм, който Европейска комисия ще реализира върху всички страни - членки. Това сподели българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.
Има ли напрежение сред България и Северна Македония?
" Те в никакъв случай не са смекчавали тона. Българското държавно управление ясно разгласи критериите, по които ще съди добросъседското съглашение. Нещо, което те знаят - не е нещо ново за тях. " Така министър Екатерина Захариева разяснява информациите за подготвяни в Северна Македония " червени линии " в връзките с България, в отговор на решението след съвета при президента Румен Радев.
Решението за прекъсване на планувания старт на предприсъединителните договаряния на Северна Македония с Европейския съюз е груба историческа неточност. Виждате, ще има избори, значи неустойчивост. Така или другояче благодаря на Хърватия, че продължава целта на България, ще проведат след 2 години среща на високо ниво в Загреб за евроинтеграцията на Западните Балкани, сподели българският вицепремиер.
" България споделя едно огромно " да " за започването на договаряния ", добави Захариева и посочи, че нашата югозападна съседка заслужава да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.
" Начало на договаряния не значи присъединение. Във всички глави по договарянията ще имаме ясно написани условия за осъществяването на добросъседския ни контракт. Те би трябвало да скъсат с риториката от Титово време. Искат да са членове на Европейски Съюз - тогава тази реторика е безусловно неприемлива, само че започването на договарянията е значим мотор на промените там и беше груба неточност, че те не започнаха . Няма по какъв начин да забравим и да се вършим, че не виждаме какво се случва там. Това е по-важно за тях даже за тяхното потомство е значимо да създадат оценка на предишното си. Няма по какъв начин да откраднат историята ни, съобщи Захариева
Хърватия в Шенген
Поздравявам Хърватия за това решение. Такова решение за България е взето от Европейска комисия още през 2011 година. Всъщност решението на Комисията е, че завършва инспекцията дали Хърватия е подготвена с техническата част за съдействие в границите на Шенген. И аз се веселя за тях. Такова решение за България имаме през 2011 година и по-късно е препотвърдено с редица решения и резолюции от Екологичен потенциал. Стъпките са такива. Финалното решение следва и не инцидентно Европейска комисия споделя, че Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него, акцентира Захариева.
За Механизма за съдействие и инспекция
България за първи път получава безапелационен отчет, че е изпълнила всичките критерии по всичките 6 индикатора. Това значи, че съгласно Европейска комисия това би трябвало да бъде последният отчет и механизмът би трябвало да отпадне, изясни още веднъж Захариева.
По думите ѝ от години в Европейски Съюз се приказва за основаване на обединен изчерпателен механизъм за наблюдаване на върховенството на правото във всички държави-членки. Все още няма написани процедури, само че главната концепция е критериите за наблюдаване да са идентични за всички страни в Общността. Вече има оферти от Европейска комисия за това кой да е той и по какъв начин да работи. Процедурата, която ще последва за България, няма да е по-различна от наблюдението върху спазването на закона във всички други държави-членки, изясни Захариева.
" Дебатират се няколко механизма - към момента няма написани процедури, само че България постоянно е била за това, че би трябвало да има идентични критерии за всички държави-членки. Позитивната вест е, че за България Европейска комисия предлага преустановяване на този характерен механизъм, който е единствено за Румъния и нас ", акцентира министърът.
" Разликата сред България през 2007 година и България през 2019 година е голяма. Смятам обаче, че има още какво да се прави по промените. Неслучайно държавното управление сътвори специфичен механизъм преди към месец, който да продължи наблюдението на промените. Този механизъм ще бъде с присъединяване на правосъдната власт и на изпълнителната власт, промените се вършат поради българите жители. Хората би трябвало да имат задоволство от системата ”, сподели още външният министър.
Посещението в Москва
Защо 8 години е нямало посещаване на външен министър в Москва след 2011 година и това на Николай Младенов? Министър Захариева нямаше отговор на този въпрос, само че акцентира, че 2019 година е доста значима за нас, тъй като се навършват 140 година от основаване на българската дипломатическа работа, " тъй че моето посещаване беше градивно ", приключи обяснението си тя.
След 10-годишна пауза се е събрала взаимна комисия, която е разрешила разногласието за собствеността на земята под Българското посолство в Москва . Така тя към този момент е българска. Ние получихме документ. Теренът под съветското посолство си е съветски, акцентира Захариева.
По думите ѝ, диалозите с съветския ѝ сътрудник Сергей Лавров са били " градивни " и " почтени ". Във фокуса на срещата са били енергийните планове и най-много продължението на „ Турски поток ” през България, което Лавров назова „ Български поток ”. " Този план е значим освен поради сигурността на доставките, само че и за целия район ", уточни Захариева. Тя добави, че срокът за осъществяване на трасето през българска територия е към 600 дни. Тръбите се поставят сега, първите 11 км са подготвени, акцентира Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР