Спирането на газа от Русия за България вероятно не е

...
Спирането на газа от Русия за България вероятно не е
Коментари Харесай

Всичко, което би осигурило енергийна независимост на България, е спирано по един или друг начин

Спирането на газа от Русия за България евентуално не е било изненадващо за българското държавно управление. От началото на април е имало получено писмо от " Газпром ", в което е било ясно, че без договорка за заплащане в рубли, не можем да си предплатим за доставките през май. Имало е замяна на преписка сред двете страни. Българската страна е заела твърда позиция, като е спазило контракта. Това съобщи Ивайло Станчев, публицист и ръководещ редактор на в. " Капитал " по телевизия Bugaria On Air.

" Най-голямата изненада е, че сме били готови за прекъсването на газа. Това се вижда по това, че няма спиране на подаването на нито един консуматор. Ако търсим аргументите за прекъсването, то те са двустранни. " Газпром " е нарушил контракта, само че и България не е подобаваща заобиколно и да търси метод да си подсигури този съветски газ ", съобщи той.

По думите му няма спор, че сега потреблението на България се задоволява с съветски газ, само че той по документи по благосъстоятелност не е съветски. " Това, което получаваме от Гърция да вземем за пример е съветски газ, който влиза през Турция от Русия. Ни страната има и LNG, азерски газ. Прави микс на цената, употребява за себе си и останалото продава на цена, която да покрие разноските им ", разяснява той. " От 18 май ще дойде LNG на терминал Ревитуза, който ще започнеш да получаваме до 15 юни ".
 България ще получава полутечен природен газ от Съединени американски щати на по-ниски цени от тези на
България ще получава полутечен природен газ от Съединени американски щати на по-ниски цени от тези на " Газпром "

Доставките стартират от юни

Добиване на личен газ

" Всички неща, които биха дали енергийна самостоятелност на България са спирани по един или различен метод - газ от Черно море, развиване на възобновими източници, водни централи, отвън строя от няколко години, уголемение на хранилището в Чирен ", съобщи той.

Ние сме единствените, които не развиваме личен рандеман, макар яснотата че има енергийни находища. Енергийната политика за възобновими източници не се развива добре. Водните централи са в пагубна обстановка и не работят.

Станчев разяснява, че през лятото би трябвало да успеем да нагнетим задоволително количество ресурс в Чирен, тъй като през зимата имаме тройно по-голямо ползване дневно. Дори и да имаме контракти за доставка, потенциалът на вкарване на газ в системата не е толкоз огромен и е нужно да имаме прочут потенциал в Чирен.

Румъния също може да задоволи български потребности - до една трета от цялото годишно ползване на газ от България през връзка Русе-Гюргево. Съседката ни сама задоволява потребностите си от газ, откакто създаде залежи в страната, както и ние имаме, само че не създаваме, разяснява Станчев.

Газ от Азербайджан

" При азерския газ нямаме медиатор, а пряк контракт с компания търговец, която доставя в Европа. Договорът ни е за 1 милиарда кубични метра, от които сега ние получаваме към 250 милиона куб. м. Това решение за понижени количества е взето предишния септември. Ние не сме поискали да получаваме повече количества и имаме анекс към контракта, който изтича през юни. Българското правитесто е почнало договаряния за приемане на цялото количество азерски газ. Това може да се случи още този месец или през юни, съгласно енергийния министър ", съобщи той.

" Важно е да се посочи, че не преговаряме с държавна компания на Азербайджан SOCAR, както беше информация в началото, а с частна компания " Azerbaijan gas supply company ", в която мажоритарни акционери са BP, Shell и други ", разяснява Станчев.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР