СпейсЕкс е в техническа готовност да изстреля нов “Старшип, но

...
СпейсЕкс е в техническа готовност да изстреля нов “Старшип, но
Коментари Харесай

СпейсЕкс ще настоява пред Конгреса за обновяване и оптимизиране на работата на регулатора

СпейсЕкс е в техническа подготвеност да изстреля нов “Старшип ”, само че утвърждението за полет от държавния регулатор се бави. Photo credit: SpaceX

На 20-ти април СпейсЕкс организира първото изстрелване на ракетата от ново потомство “Старшип ”. Обещанието на Илон Мъск бе най-късно до края на лятото проблемите, зародили при дебютния полет, да бъдат позволени и да бъде готова нова ракета за изстрелване. Това заричане бе спазено и през миналите седмици вторият “Старшип ” мина през всички наземни и огневи тествания. Но изстрелването към момента не е извършено – и повода се корени в липса на позволение от Федералната авиационна администрация. Ето за какво през днешния ден Бил Герстенмеър, вицепрезидентът на СпейсЕкс, ще приказва пред Комисията за космос и просвета към Сената с гледище регулаторните процеси да бъдат усъвършенствани.

Както се оповестява на страниците на Сената, Герстенмеър ще взе участие на срещата дружно със Сириша Бандла, комерсиален астронавт и вицепрезидент на Върджин Галактик, както и Фил Джойс, вицепрезидент на Блу Ориджин.

Необходимостта да бъдат обновени полетите на “Старшип ” от дълго време не се прави просто за прищявка на Илон Мъск. СпейсЕкс извършва контракт на НАСА, съгласно който въз основата на “Старшип ” би трябвало да бъде основан спускаем уред, посредством който хора още веднъж да стъпят на Луната по време на задачата “Артемис 3 ” през 2025-2026 година. Съответно всяко отсрочване по програмата “Старшип ” води и до отлагания по програмата “Артемис ”.

СпейсЕкс няма забележки към условията на Федералната авиационна администрация, които упорстват всички процедури по сигурност да бъдат спазени. Има искания само към скоростта, с която процедурите се движат, оповестява уебсайтът Арс Текника. ФАА дава отговор освен за полетите на СпейсЕкс и “Старшип ”, само че и за целия Съединени американски щати. Основният проблем, който се акцентира е, че ФАА няма задоволително личен състав в лицензионния отдел и точно това искане ще бъде сложено през днешния ден пред Конгреса – да бъдат назначени още хора.

Както галактическите запалянковци сами виждат, 2023-та е извънредно натоварена година, даже и да махнем от уравнението “Старшип ”. СпейсЕкс е на път да изстреля към 100 ракети “Фалкън 9 ” и “Фалкън Хеви ” до края на декември. Върджин Галактик към този момент организира по един пилотиран полет месечно. И в случай че това ви се вижда огромна натовареност, не знаете какво ви чака 2024-та. СпейсЕкс желае да усили полетите на “Фалкън ”-ите с още 50%, тогава чакаме завръщането на кораба на Блу Ориджин “Ню Шепърд ” в употреба, въвеждането на новата американска ракета на Юнайтед Лонч Алайънс “Вулкан ” и многочислени полети във високите елементи на атмосферата чрез балони. Просто няма по какъв начин с ограничавания си личен състав държавният регулатор да се оправи.

“Предвиждаме, че ще се стигне до верижна злополука ”, оповестява за Арс едно от длъжностите лица.

Ако държавната администрация забави развиването на частния галактически бранш в Съединени американски щати, то има риск страната да изостане и да стане неконкурентоспособна по отношение на други страни с развъртян галактически бранш като Китай, безапелационни са от СпейсЕкс.

Нещо повече – СпейсЕкс усещат, че настоящата стратегия на компанията, фокусирана към “Фалкън ” и “Драгън ”, си съперничи със “Старшип ” да им бъде обърнато задоволително внимание от ФАА за изчистване на всички документационни пречки.

“Хората си мислят, че откакто “Фалкън 9″ лети приблизително по един път на четири дни, регулаторният развой е като добре смазана машина ”, оповестява длъжностно лице от СпейсЕкс. “Да, лицензионният отдел на ФАА я накара да проработи и ние също я накарахме да проработи, само че мога да ви уверя, че е извънредно предизвикателство. Тромаво е. Даже в доста случаи сме отклонявали работа, обвързвана с тези стратегии (бел. прев. – “Фалкън ” и “Драгън ”), тъй като знаем, че в случай че предоставим документите на ФАА, това ще им отклони вниманието от “Старшип ”, и противоположното. Това е доста сериозен проблем с ресурсите, където нашите стратегии се конкурират една с друга ”.

Освен увеличението на личния състав, от СпейсЕкс ще внесат предложение ФАА да си сътрудничи с НАСА и Космическите сили на Съединени американски щати, с цел да не е належащо един регулатор да носи цялата отговорност.

СпейсЕкс споделя за чудноват случай – трябвало е да реалокира горивната машинария от едно на друго място на космодрума във Флорида. Изобщо не става и дума за изнасянето на машини отвън оградата, а просто за пренасяне. Фирмата на Мъск е получила позволение от Космическите сили на Съединени американски щати и НАСА, само че е трябвало да се получи позволение и от ФАА. И като резултат вниманието било отклонено още веднъж от “Старшип ” към настоящия проблем. Нужно ли е ФАА да се занимава с тази задача, в случай, че НАСА и Космическите сили на Съединени американски щати са се подписали под документите?

Счита се, че ще минат още най-малко две седмици, до момента в който документите към втория полет на “Старшип ” бъде изчистена – и това е минимумът време, което ще изтече преди да станем очевидци на изстрелването. Но дори този втори “Старшип ” да излети, от СпейсЕкс съществено се притесняват, че ще би трябвало да се минава през тромави процедури и в бъдеще преди всеки полет, който ще показва способността на галактическия транспортен съд да лети в космоса и да каца на Луната.

“През идната година в действителност би трябвало да придвижим програмата с по-висока периодичност на полетите ”, безапелационни са длъжностните лица на СпейсЕкс. “Паузи от по шест до осем месеца, това не е по никакъв начин добре.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР