СпейсЕкс е най-активната космическа компания в цял свят и е

...
СпейсЕкс е най-активната космическа компания в цял свят и е
Коментари Харесай

УСПЕШНО излитане и кацане: СпейсЕкс проведе 10-тия си космически полет за годината!

СпейсЕкс е най-активната галактическа компания в целия свят и е международен водач. Фирмата, учредена от Илон Мъск, изстрелва по една ракета приблизително на девет-десет дни.

Общо за Щатите това бе 14-тият орбитален полет през 2021-ва. 

От тези 14 полета, както подчертах нагоре, 10 са осъществени от СпейсЕкс. Два са осъществени от частната компания Рокет Лаб на Питър Бек, един от частната компания Върджин Орбит на Ричард Брансън и един от остарелия аерокосмически колос Нортроп Груман. С други думи – 14 от 13-те галактически полета на Съединени американски щати през 2021 година са извършени от млади галактически компании, т.е. такива, учредени след 2000 година, а единствено един – от остаряла корпорация. 

Юнайтед Лонч Алайънс, обединяването сред Боинг и Локхийд Мартин, към момента не е провело нито един галактически полет през актуалната година. Това се дължи на забавянето на подготовката за старта на галактическия транспортен съд “Старлайнър ”, който би трябвало да се насочи на безпилотен полет до Международната галактическа станция. С други думи – през 2021 година към момента няма полет на ракетата “Атлас 5 ” с издигнати в Русия мотори “РД-180 ”, която в не толкоз далечното минало бе главната ракета на Съединени американски щати за научно-изследователски и приложни задачи. 

Само един от 14-те американски полета през 2021 година е извършен с съветски ракетни мотори – този с ракетата “Антарес ” на Нортроп Груман. Всички останали компании разчитат на мотори, които са локално (американско) произвеждане. 

В началото на второто тримесечие Съединени американски щати остава държавата-лидер. На второ място е Китай с 8 орбитални изстрелвания през 2021-ва. Трети се класират руснаците с пет полета, а четвърти са индийците с един старт. Само един от полетите през годината е провален – на една от китайските ракети. 

След днешния полет се чака СпейсЕкс да постави пауза на безпилотните си изстрелвания и вместо да продължи да праща ракети един път на 9-10 дни, фокусът ще се насочи върху идния старт на пилотирания галактически транспортен съд “Крю Драгън ” с четирима астронавти. Мисията е планувана за не по-рано от 22 април. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР