Специалност Технология на виното и пивото“ отпразнува днес в аула

...
Специалност Технология на виното и пивото“ отпразнува днес в аула
Коментари Харесай

Специалност Технология на виното и пивото в УХТ на 75 години

Специалност „ Технология на виното и пивото “ отпразнува през днешния ден в зала „ Проф. Милен Бешков “  в Университета по хранителни технологии своя 75-годишен празник. Тържеството е част от честванията във връзка 70 година от основаването на Висшия институт по хранително-вкусова индустрия, в този момент УХТ.

Специалността е основана през 1948 година като катедра „ Винарска технология “ в Агрономическия факултет към Пловдивския университет и на практика е с по-дълга история от УХТ, сподели сегашният началник и зам.-ректор доцент Христо Спасов. Той означи, че „ Технология на виното и пивото ” е измежду създателите на ВИХВП, а за 75 година тук своето обучение са получили повече от 3000 студенти.

В словото си увери сегашните студенти, че УХТ прави всичко допустимо да ги преведе през измененията и провокациите на времето. „ Бъдете оптимисти, знайте, че има действителни благоприятни условия за реализацията ви, бизнесът търси фрагменти, които могат да управляват, развиват и усъвършенстват софтуерните процеси във винарската, пивоварната и безалкохолната индустрия “, съобщи доцент Спасов

Гости на празника бяха доайени от катедрата, измежду които проф. дтн Георги Бамбалов, проф. доктор Йовчо Кабзев, доцент доктор Георги Джатов, доцент доктор Георги Владимиров, доцент Стефчо Кемилев и други, представители на винарския и пивоварния отрасъл, както и производители на безалкохолни питиета, управлението на висшето учебно заведение и преподаватели.

УХТ непрестанно се отваря към нови партньорства, а съдействието с Международната организация по лозата и виното (OIV) е основно освен за университета, а за цялата страна, уточни в приветствието си ректорът проф. доктор Пламен Моллов. Новата магистърска стратегия „ Технология на виното и напитките на винена основа “ под егидата на OIV е единствено първата стъпка. Следващата ще бъде одобряването на УХТ като водещ център за Източна Европа, Черноморския район и Кавказ.

Ректорът напомни, че УХТ неотдавна е формален сътрудник и на Европейската мрежа от винарски университети EMaVE – Vinifera, което дава опция на студентите да учат на разнообразни места в Европа по стратегия „ Еразъм+ “.

Той добави, че през годините висшето учебно заведение поддържа прелестни връзки с бизнеса и браншовите организации - Съюза на енолозите, Съюза на пивоварите и Асоциация на производителите на безалкохолни питиета, както и с Националната и районната лозаро-винарска камара.

Проф. Моллов прикани младите преподаватели и студентите да продължат започнатото от тях, с цел да може пътеката, която е прокарана да стане автомагистрала.

На тържеството бяха връчени бокали и почетни грамоти на преподаватели за забележителен принос в развиването и одобряването на специалността, катедрата и университета.

От името на наградените благодари доцент Джатов, който се обърна към студентите: „ Гордейте се, че сте ученици на катедра „ Технология на виното и пивото “ в УХТ. “ Той ги увери, че в своята работа ще имат опцията да творят изкуство, тъй като винарството е изкуство, а пивоварството е най-интелектуалното произвеждане в хранително-вкусовата индустрия.

Наградени бяха отлични студенти от трети и четвърти курс, които получиха почетни грамоти и книги.

Представители от „ Домейн Бойар Интернешънъл “ ЕАД  обявиха учредяването на еднократна годишна стипендия в размер на 4000 лева на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов, учил в УХТ. Стипендията ще бъде присъдена на студент приключил 3 курс от специалността, сполучливо взел всичките си изпити със междинен триумф не по-нисък от доста добър 4,50.  Той ще организира и преддипломния си стаж в „ Домейн Бойар Интернешънъл “ ЕАД.

Приветствия насочиха Невен Маджаров от „ ВП брандс интернешънъл “, Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите, Станимир Стоянов, ръководител на Съюза на енолозите в България, доцент Ангел Иванов, ръководител на Сдружение „ Лоза и вино “, докторанти и някогашни студенти с отлична реализация у нас и в чужбина. Със своя презентация се включи проф. Виктор Недович, водещ експерт по пивопроизводство и учител в катедра „ Технология и биохимия на храните “ към Аграрния факултет на Белградския университет в  Сърбия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР