Специално за децата в София и околните тогавашни села като

...
Специално за децата в София и околните тогавашни села като
Коментари Харесай

74 години от англо-американските бомбардировки на София! За децата пускали играчки бомби

Специално за децата в София и близките тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки – бомби и химикалки - бомби, хиляди хлапета осакатяват.

74-годишнината от англо-американските бомбардировки на София ще бъде маркирана на 30 март, петък, в 11,00 часа с поднасяне на цветя и венци пред паметника на починалите и потърпевшите от бомбардировките софиянци в градината зад Народното събрание, пише19min.bg. Датата е на едни от най-силните набези над града по Великден, когато християни разрушават храм-паметника Александър Невски, базиликата Света София, катедралата Света Неделя и доста други черкви, въстановени – по подигравка на ориста – при последвалия соцрежим на атеисти. Ударена е и Синагогата, изгаря неповторимата й за Европа староеврейска библиотека. Пощадена е единствено джамията. Сред срутените здания са на Народното събрание, Народния спектакъл, цялата улица Търговска, където в този момент се простира така наречен Ларго, учебни заведения, лечебни заведения и така нататък Общо 12 600 сгради или една-четвърт от всички в столицата рухват. Възстановяването продължава в идващите над 10 години.



Целта е да има допустимо най-вече жертви. Заповедта е персонално на тогавашния, също като Тереза Мей, закостенял министър председател на Англия Уинстън Чърчил, който подрежда: „ София да остане единствено поле, най-голямото картофено поле ”. Жертвите обаче са 2500, съгласно най-високите оценки – до 4000 души, от всичките десетки офанзиви по града. Причината е неповторимата по мащабите си интервенция по евакуирането на тогавашното 300-хилядно население на София под управлението на нейния най-дългогодишен кмет Иван Иванов. Тя разрешава жертвите да бъдат единствено към 1% от популацията.



 Специално за децата в София и близките тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки – бомби и химикалки - бомби, хиляди хлапета осакатяват.
Отдаването на респект на жертвите от бомбардировките е по самодейност на фондация Братя Василеви, водача на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, ръководителя на Съюза на патриотичните сили Защита Йордан Величков и историкът акад.

Георги Марков, по чиято концепция беше вдигнат скромният монумент. Нямаше празнувания при другия – на американските летци, изтребвали софиянци, на чието разкриване присъстваха  настоящият към онази дата учебен министър в кабинета Борисов 1 Сергей Игнатов, тогавашният началник на СОС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, настоящ общински консултант от ръководещите Андрей Иванов и други предствители на властта.


" В тези години на Втората международна война държавното управление на Богдан Филов обвързва страната ни с Тристранния пакт, свързвайки ориста на народа с политиката на нацизма и фашизма, разяснява Калоян Паргов. - Не се чува гласът на народа, всеки опит за опозиция се санкционира грубо. Днес, 74 години по-късно, с дълбокия реверанс пред паметта на жертвите е значимо да си напомним, че политическият нарцисизъм, безпринципното обслужване на мощния на деня постоянно се санкционира. За страдание, главният пострадал е народът ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР