Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Щутгарт Полека

...
Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Щутгарт Полека
Коментари Харесай

Базови модели за караванинг начинаещи - видео

Специално за auto-press.net от Карл Зайлер, Global Press, Щутгарт

Полека наближава къмпингарски сезон, на който от ден на ден хора в този момент се радват. Естествено е производителите да се загрижат за начинаещите в това наслаждение и за първи път на комерсиалния панаир CMT имаше обособени зони за снабдители на покривни палатки и за компании, представящи дребни каравани, мини кемпери, ремаркета вид „ сълза “ и офроуд ремаркета за новопосветените в караванинга или пуристите.

Палатките на покрива могат да бъдат прикрепени към съвсем всяка кола и затова са нова наклонност в къмпингуването. На източния вход на ревюто разнообразни изложители ги демонстрираха в разнообразни размери, с друга технология и за съвсем всеки бюджет.

Gentle Tent, пионерът в производството на въздушни палатки от Австрия, предлага освен огромни палатки за покрива на колата, само че и по-малки места за настаняване навън, които заемат единствено половината от пространството на багажник на покрива или, като палатка Turtle, даже се побират на ремарке за велосипед.

Farfalla Camper не е нито ремарке за палатка, нито сгъваема каравана и в действителност не е „ къмпинг рейс за прикачване “. За " разгъваемата каравана " е задоволителен относително слаб теглич, който не се нуждае от спомагателни огледала. Обемни товари като колела или дъски за сърф могат да бъдат прибрани в или върху ъгловото ремарке и след изкарването на открито на кухненското съоръжение, столовете или аксесоарите остават две огромни зони за лежане.



Допълнително жилищно пространство се основава под структурата на трансформируемата тентаа. Прототипът Emma Kuckoo, който е дълъг единствено 3,50 метра и означи своята премиера на CMT, е изключително подобаващ за новаците. Симпатичен и грациозен, като огромния си брат Bruno, той предлага минимума от легло за спане, заслон при неприятно време и метод да си направиш кафе. От 17 490 евро има ремарке с дължина 4,39 метра и широчина 1,94, което има утвърждение за скорост от 100 км/ч при тегло без товар от 580 кг.



Camp Impuls от Карлсруе сподели две необикновени каравани в Щутгарт - капкообразното ремарке Hero Camper Ranger - франко цех Дания от 19 950 евро, предлагащо матрак 150 x 200 сантиметра в изолирана кабина и изцяло оборудвана кухня под задната врата. По предпочитание може да се инсталира палатка на багажника на покрива.



Уникалното на американската сгъваема каравана Aliner, която се създава от 30 години, е островърхият покрив с А-образната форма, когато е отворен. Плоското ремарке в позиция за шофиране може да се повдигне от един човек посредством покачване на частите на покрива и прегъване на страничните елементи за 30 секунди - само че като Ranger 12 към този момент коства 24 500 евро.



Почти неизменен от вътрешната страна от 1957 година насам, Eriba Touring е класическата каравана за начално равнище. Благодарение на практичния повдигащ се покрив, неповторимата форма на каросерията предлага повече витално пространство, в сравнение с се допуска при 5,06 метра дължина, тъкмо два метра широчина и 2,27 метра височина даже като базовия модел Touring 310 (от 24 990 евро). Три кревати и изцяло оборудван кухненски бокс с печка с 2 котлона и 81-литров ледник допълват огромно пространство за предпазване, което по желание може да се зарежда извън.



Wheelhouse GmbH, която е профилирана в компактни и офроуд каравани, към този момент има ръбест Camppass CR550 от Турция в програмата си в Хамбург и Дазинг. С дебели гуми и гумена пружинна ос Alko, 750-килограмовата, дълга 5,52 метра каравана с изолирана GRP сандвич структура е подобаваща и за по-лек терен. За двама души се предлага с вътрешна кухня от 29 850 евро. С спомагателни двуетажни кревати, суха тоалетна, покрита външна кухня и други аксесоари, Camppass CR550 е подобаващ и за фамилии и потребление надалеч от къмпинги.

Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР