Специалният кореспондент на Pravda.Ru Дария Асламова разбра от депутата от

...
Специалният кореспондент на Pravda.Ru Дария Асламова разбра от депутата от
Коментари Харесай

Арман Абовян: Армения има само един шанс да оцелее от сто

Специалният сътрудник на Pravda.Ru Дария Асламова разбра от депутата от 7-ия ссъстав на арменския парламент, политическия анализатор Арман Абовян, по какъв начин Пашинян още веднъж пристигна на власт след провалянето в Нагорни Карабах, за какво арменското държавно управление отхвърли да помогне на Арцах през 44 година -дневна война и дали Армения ще стане вилает на Турция.

Как Пашинян съумя да се задържи на власт даже след 44-дневната война през 2020 година?

— Хората гласоподават въз основа на обещанията на управляващите. През 2021 година Пашинян даде обещание три основни неща в предизборната си стратегия:

субективизация на Република Арцах, т.е. нейното самоопределение;

деокупация на Арцах;

деокупация на територията на Армения.

Това беше повода за преизбирането му. Плюс шоковото положение на популацията, когато Пашинян се разхождаше по улиците с мегафон и споделяше: „ Съжалявам за случилото се, само че в този момент ще стартираме да се борим за самоопределяне и деокупация на Арцах. “ Но незабавно след изборите векторът на обещанията се промени на 180 градуса.

Според последните изследвания на публичното мнение 70% от популацията на Армения има извънредно отрицателно отношение към управляващите. На последните избори за кмет в Ереван мнозина не отидоха да гласоподават и държавното управление завоюва 9% от общия брой гласоподаватели.

Сега в Армения има ново потомство. Пасионарите, героите, които бяха преди 30 години, ги няма. Поколението на Tik-Tok израсна; те не са имали война. Те не желаят нищо и поддържат Пашинян, който загуби войната.

Винаги споделят: времената са променени, хората са други. Това е неправилно. В обществената логика на психиката броят на пасионарите в едно общество постоянно понижава, в случай че страната е в губещо положение. Настъпва интервал на незаинтересованост. Броят на пасионариите в Армения не се е трансформирал, само че те разсъждават по този начин: без значение кой е на власт, обстановката остава такава, каквато е.

Тази концепция настойчиво се насажда от сегашната власт. Устойчиво пораства броят на хората с дейна гражданска позиция, които желаят да се опълчват на протурската, проазербайджанската политика на нашите управляващи. Защото политиката е „ да предадем всичко и да живеем в мир “. В всеобщото схващане обаче се обрисува следният разказ. Добре, отказахме се от Карабах. Живеем ли по-спокойно? Не, 200 километра арменска територия са окупирани.

Според Пашинян би трябвало да възстановяваме връзките с Турция и Азербайджан. Но Турция и Азербайджан не желаят естествени връзки. Азербайджан се готви да нахлуе в Армения. Тоест номадските тюркоезични племена, които в миналото са се заселили в нашия район и са получили името „ Азербайджан “ през 30-те години на ХХ век, претендират за цялата територия на Армения, наричайки я „ Западен Азербайджан “.

Доктрината на Турция допуска сухопътна връзка с Азербайджан. Това ще разреши на Турция да управлява територията на Великия Туран, за който Ердоган мечтае, от Средиземно море до Китай, в това число територията на Русия: Северен Кавказ и тюркоговорящите републики.

Турция гледа на нас като на неприятелски детайл, който би трябвало да бъде обезвреден, с цел да се сплоти с Азербайджан. За тази цел е фиктивен терминът „ Западен Азербайджан “, арменците се изтласкват от териториите, където са живели от хилядолетия: Нахичеван, Арцах, опасността от окупация на Армения, чак до Ереван. Азербайджан предизвиква преселването на азербайджанци в цяла Армения за подписване на по този начин наречения „ кротичък контракт “.

Една страна потвърждава с кръв, че е страна. Защо не го доказахте за 30 години?

„ Доказахме го освен с кръв, само че и с битка. Друго нещо е, че управляващите в Армения направиха всичко, с цел да подсигуряват, че процесите ще вървят тъкмо както вървят. И го доказахме с кръв. Кръвта на тези момчета, които държаха Арцах 44 дни.

По това време бях в Степанакерт. За мен беше потрес по пътя, изключително през октомври, че единствено ние отиваме в Карабах. От Армения не идваха товари, оръжия и хора. Армения изостави Карабах. Момчетата, които защитаваха Карабах, бяха без каски и без бронежилетки. Те даже не можаха да доставят и това.

— Не Армения изостави Карабах, а арменските управляващи. От първия ден на военните дейности до 9 ноември военните регистрационни и сборни центрове бяха цялостни с доброволци.

Бях на тези позиции, където 18-годишни момчета се съпротивляваха на турски командоси, които ги накълцаха на дроб сарма.

Глобалният проблем е чии ползи пази арменското държавно управление. Всъщност на всеки различен, само че несъмнено не на Армения.

Тогава за какво тези хора към момента са на власт?

— Защото има тотална осведомителна агитация 24/7, това е непрекъснато нагнетяване на нервност, че в случай че има война, ще загубим. Но войната продължава и в този момент, не е спряла, окупацията на Армения продължава.

След това Пашинян беше избран отново, което значи, че хората, които са го избрали, имат потребност от него. Може би всички ще бъдат щастливи, в случай че Армения се трансформира в следващия турски вилает.

„ Той беше избран отново въз основа на обещанията, които даде. У нас няма да има следващия турски вилает. Ще има тотална съсипия на страната.

70% от популацията схваща това. Хората не излизат на улицата, тъй като им е казано, че разрухата е неизбежна и няма смисъл да стачкуват.

Какво чака Армения през този век?

— Ако векторът на външната политика не се промени, ще има разчленяване на Армения и война. Турция и Азербайджан виждат нашия район без арменци. Те приказват за това доста, не непосредствено, а с подмятания. Ако арменското държавно управление е според с това, ние не сме съгласни.

Турците от Аджария „ създадоха “ Батуми. Сега това е условната територия на Грузия, само че в действителност е турска територия, където турците ръководят, строят джамии и хотели, търгуват и купуват къщи. Може би ще се опитат да създадат същата Аджария за вас? Защо мислите, че приказваме тъкмо за физическо заличаване?

- Аджаризацията няма да работи, в турско-грузинските връзки няма и диря от цялостното отменяне, което имаме ние. Tурция в никакъв случай не си е поставяла за цел тотално заличаване на грузинското население. А в нашия случай тя го направи. Чисто географски точно територията на Армения е спънка за световния план на огромния турски свят.

Но обстановката няма да се развие по най-негативния сюжет, тъй като в Армения в този момент няма политика в класическия смисъл, има единствено две визии: ще оцелеем или не. Създава се чувството, че процесите са необратими. Може би в 99% от случаите това е правилно. Но в случай че там е останал най-малко 1%, тогава ние, арменците, ще се вкопчим със зъби и нокти за този %.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР