Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви,

...
Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви,
Коментари Харесай

ООН: Убийството на Джамал Хашоги е било планирано

Специалният докладчик на Организация на обединените нации по извънсъдебните изтезания Аниес Каламар съобщи, че разполага с доказателства, че убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги е било планувано и осъществено от публични представители на Саудитска Арабия, предадоха Франс прес и ТАСС.

,,Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 година е било преднамерено и е "най-тежкото нарушаване на най-фундаменталното право от всички, правото на живот'', съобщи Каламар, която се върна от едноседмична задача в Турция, в която я придружаваха трима специалисти. Тя осъди и потреблението на дипломатически имунитет за безнаказано осъществяване на закононарушение.

,,Събраните доказателства по време на задачата ми в Турция демонстрират, че Хашоги е станал жертва на брутално и преднамерено ликвидиране, което е било планувано и осъществено от представители на страната Саудитска Арабия ", съобщи Каламар.

,,Саудитски публични лица съществено са подкопали и забавили напъните на Турция за следствие на мястото на престъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври'', съобщи Каламар, представена от Ройтерс. Тя заяви, че с екипа си е имала достъп до "смразяващи и ужасни аудиоматериали " за гибелта на журналиста от в. "Вашингтон пост ", получени от турското разузнаване.

Каламар изрази "сериозно безпокойствие " дали забърканите в убийството 11 саудитци ще бъдат заслужено съдени в Саудитска Арабия и уточни, че е направила несполучлив опит да посети арабското кралство.

,,Международната общественост, в това число Организация на обединените нации би трябвало незабавно да извърнат внимание на събитията към убийството на Хашоги'', съобщи Каламар. По думите ѝ е било нарушено както интернационалното право, по този начин и основни правила на интернационалните връзки, по-специално условията за законно потребление на дипломатическите задачи.

Каламар благодари на турското държавно управление за поддръжката, която ѝ е оказало по време на визитата ѝ. Тя се срещна с турските министри на външните работи и на правораздаването, с шефа на разузнаването и с прокурора на Истанбул. Разследването на екипа на Организация на обединените нации продължава, окончателният отчет ще бъде показан пред Съвета за правата на индивида на Организация на обединените нации през юни, съобщи ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР