Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да

...
Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да
Коментари Харесай

ДАНС отчита 2017 г.: Службите на държави от региона протягат ръка върху класифицирана информация у нас

Специалните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера у нас . Това се показва в отчета за активността на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) за 2017 година

" Траен обект на внимание остават позиции, планове и интензивности на българската страна и съдружниците ѝ по евроатлантическия вектор в областите външна политика, политика за сигурност, обмисляне на отбранителните дейности и съдействие. Такъв акцент се следи и във връзка с подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. За осъществяване на разследващите задания се ползва необятен инструментариум, включително интервенции за въздействие и влияние . Продължава интензивността на някои специфични служби за подкрепяне на асимилационната политика във връзка с български общности зад граница, написа още в отчета на Агенцията, като са обособени няколко браншове на разбор.

Запазва се високото равнище на терористичната опасност в международен проект , като в най-голяма степен тя продължава да е обвързвана с интензивността на „ Ислямска държава”. Активната екстремистка агитация има своето директно проявяване върху опасността за Европа. Атаките в европейските страни се правят главно от саморадикализирани лица, които не са обитавали в конфликтни райони и нямат съответни връзки с екстремистки структури или с предходна терористична интензивност.
Дейността на терористичните организации и пропагандата им не престават да оказват радикализиращо въздействие върху уязвими общности в някои страни на Балканите. Значим рисков фактор остава и огромният брой задгранични бойци от района и вероятността за завръщане на част от тях. През 2017 година не е получавана информация за подготовка или реализиране на терористична активност в България, за подготвяно нахлуване против български жители и ползи зад граница и за създаване на терористични структури на наша територия . Независимо от това намиращите се у нас обекти на други страни и български жители и обекти в чужбина не престават да са измежду вероятните цели на възможна терористична офанзива. При осъществяваните в чужбина терористични актове могат да бъдат наранени животът и здравето на български жители. Съществува и риск от самостоятелни дейности на саморадикализирали се под въздействие на екстремистката агитация лица .

Със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на пребиваване”, „ експулсиране” и „ възбрана за влизане в Република България” на 31 лица, съпричастни към терористична активност. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България като пътуващи задгранични бойци са включени 58 лица.

Нарастващият брой чужденци в европейските страни вследствие миграционния напън и обвързваните с това стопански, финансови и социокултурни провокации предпоставят трайна наклонност на увеличение в общоевропейски проект на последователите на десни идеологии, близки до крайния шовинизъм . За разлика от предходни години, през 2017 година не се регистрират високи равнища на открити форми на експанзия против мигрантите . Екстремистката агитация резервира интензитета си, като се подчертава и върху страха от ислямизацията на Европа, установяват от ДАНС.

Миграционният напън към Европа през 2017 година понижава, за което способстват и предприеманите от европейските страни и институции ограничения. През 2017 година записаният миграционен напън към България има доста по-ниски стойности (намаление с 84% по отношение на 2016 г.). България резервира позицията си на директна дестинация за огромна част от насочилите се към Западна Европа претенденти за протекция и/или стопански имигранти.

Разпространението на оръжия за всеобщо заличаване остава съществена опасност за сигурността в международен мащаб . Рискови са опитите на някои страни да развиват военните си качества посредством придобиване и/или рационализиране на оръжейни системи и създаване на свързани с тях военни стратегии за всеобщо заличаване, в това число в нарушаване на интернационалните режими. Трансферът на произведения и технологии, подлежащи на експортен надзор, се реализира посредством комплицирани схеми за прикритие с голям брой междинни звена и разнородни способи за доставка и разплащане. Продължават да постъпват и данни за притежаването на нуклеарни, химически и бактериологически оръжия от политически нестабилни или властнически режими . Нараства рискът от нуклеарен тероризъм в нестабилни райони поради възможност от офанзиви на оборудванията или придобиване на радиологичен или нуклеарен материал от екстремистки формирования.

Въпреки прочут спад в поръчките, като цяло през 2017 година се резервира ползата към артикули на българската оръжейна промишленост и изделия и технологии с двойна приложимост, като страната ни извършва прецизно политиките за експортен надзор. Същевременно не престават опитите на непознати производители за дискредитиране на български предприятия и отстраняването им от конкурентни оръжейни пазари.
Утилизацията на оръжие и муниции към момента съдържа високорисков капацитет за причиняването на произшествия, материални вреди и замърсяване на околната среда. Както и през предходни интервали проблемите са свързани най-вече с неспазване на софтуерния развой и ограниченията за сигурност при дейностите по превозване, предпазване и обезопасяване.
Запазват се уязвимостите при предпазване на оръжия, муниции, взривни субстанции и други общоопасни средства в хранилища на Българската войска, свързани с амортизацията на сградния фонд и с обособени проблеми в системите за физическа отбрана. Продължават да съществуват уязвимости при събирането, проучването, съхранението и обезопасяването на рискови субстанции и материали. Проблемите са както от нормативен, по този начин и от учредителен и технически темперамент.

Корупцията остава важен политически, стопански и обществен проблем, за противодействието на който при започване на 2018 година е образуван обединен орган в лицето на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Анализът на данните от работата на ДАНС през 2017 година удостоверява констатацията, че към корупционни прояви са най-податливи секторите със забележителен веществен запас, където се откриват непрозрачни процедури за възлагане на действия и са налице нарушавания и недостатъци при упражняването на контролни или разрешителни функционалности. Корупционните схеми постоянно включват, с изключение на лица, заемащи висши държавни длъжности, и чиновници на по-ниско йерархично равнище. Най-разпространената форма на корупция в локалната и изпълнителната власт не престават да бъдат злоупотребите при възлагането и осъществяването на публични поръчки , обхващащи всички стадии от планирането, оповестяването, провеждането, осъществяването и последващия надзор. Устойчивост бележат корупционните прояви при усвояването на целево финансиране, включително на безплатна европейска финансова помощ. Продължават да са настоящи и схемите, употребяващи разрешителния, лицензионния и контролния режими за персонално или групово облагодетелстване. Специфична корупционна среда се следи в правораздавателните и правоохранителните органи, изключително при случаи с огромен веществен интерес.

По предварителна оценка посредством схемите за данъчни измами, пресечени от ДАНС през 2017 година, са били нанесени вреди на държавния бюджет за над 33 млн. лева , а поради дълготрайния темперамент на пресечената незаконна активност размерът на предотвратената вреда е няколкократно по-голям. По сезираща информация на ДАНС за данъчни измами през 2017 година са формирани 10 наказателни производства и 2 прокурорски инспекции. Допълнително са осъществени действия по подготвеност по още над 80 наказателни производства и прокурорски инспекции, излиза наяве още от отчета на службите.


Увеличаващата се интеграция на обществени, обществено-икономически и индустриални процеси с киберпространството покачва броя, спектъра и капацитета на заканите. През 2017 година се резервира висок рискът от деструктивни въздействия върху осведомителната сигурност на обекти и браншове от сериозната инфраструктура както в интернационален, по този начин и в народен мащаб.
Техническите, софтуерните и кадровите дефицити в държавните институции и сдруженията от голяма важност за националната сигурност са с дълготраен темперамент, а предприеманите ограничения за отстраняването им не престават да са незадоволителни за противопоставяне на актуалните провокации, прецизират от ДАНС.

Хроничен проблем в опазването на здравето е забележителната задлъжнялост и влошаващото се финансово положение на държавни и общински лечебни заведения, както и регулярният отлив на квалифицирани фрагменти към частни, в това число задгранични клиники. Неравномерното териториално систематизиране на общопрактикуващи лекари и експерти продължава да лимитира достъпа на част от популацията до здравни услуги.
Основните проблеми в научната сфера остават трайният дефицит на фрагменти , остарялата материално-техническа база и неефективното систематизиране на средствата за финансиране на дейностите, по едно и също време с резистентен задграничен интерес към достиженията на българските учени, установяват още от Държавна организация " Национална сигурност ".
Пълния текст на отчета на ДАНС може да видите тук
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР