Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която проучва участие на

...
Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която проучва участие на
Коментари Харесай

Спецкомисията към ВСС поиска от ГДБОП два доклада - за Пепи Еврото и за Нотариуса

Специалната комисия към Висшия правосъден съвет, която изследва присъединяване на съдии в нерегламентирани кръгове за въздействие в правосъдната система, е поискала от ГДБОП двата отчета, въз основа на които са почнали следствията против убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса и търсения някогашен следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото. Това излиза наяве от публикувания  на интернет страницата на Съвета протокол от съвещание на Комисията, заяви БНР.

 

По обществена информация отчетите са били изпратени в прокуратурата през 2022 година. Този, обвързван с Петьо Еврото - до Върховната касационна прокуратура, а този против Нотариуса - в Софийската градска прокуратура. От Министерство на вътрешните работи е поискана  и информация има ли и други инспекции, свързани с Мартин Божанов.

 

От прокуратурата кадровиците желаят данни за броя на досъдебните производства и предварителните инспекции против съдии  в интервала от 1 януари 1998 година  до сегашния миг. Пита се и кои са съдии и по какъв начин са завършили делата.

 

Информация за броя на настояванията за използване на специфични разследващи средства, с изключение на по отношение на съдии, само че и против прокурори и следователи, ще се желае от ръководителя на Апелативен съд - София. Кадровиците питат и от кои органи са били настояванията, има ли постановени отводи,  за попречване или откриване на какви закононарушения са били поискани СРС-тата и по какъв брой от тях са били направени материални доказателствени средства. Тук интервалът е 3 януари 2012  - 29 февруари 2024 година.

 

Специалната комисия към Висш съдебен съвет е решила още да бъде направен класифициран обзор на всички медийни изявления по случаите " Нотариуса " и " Осемте джуджета ", както и да се изиска информация за ограниченията за неотклонение,  гледани в закрития профилирания съд, във връзка с Веселин Денков, главен воин в следствието на Антикорупционния фонд " Списък за бърз надзор ", осветило още през 2021 година  групата за въздействие в правосъдната система към Мартин Божанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР