Специална награда получи Центърът за съвременно изкуство Топлоцентрала“С над 4204

...
Специална награда получи Центърът за съвременно изкуство Топлоцентрала“С над 4204
Коментари Харесай

Централната минерална баня в Банкя е избрана за „Сграда на публиката“ в Националния конкурс „Сграда на годината“

Специална премия получи Центърът за модерно изкуство „ Топлоцентрала “

С над 4204 гласа за „ Сграда на публиката “ бе определена Централната минерална баня в Банкя. Царската баня завоюва премията в Националния конкурс „ Сграда на годината “. Наградата получи кметът на регион „ Банкя “ Рангел Марков. Той благодари за реализацията на този капиталов план с огромна заслуга на кмета на София Йорданка Фандъкова. Банята е оповестена за недвижима културна полезност и е незабравим представител на архитектурата от началото на ХХ век. При нейната реституция, почнала през 2018 година по гледище на кмета Фандъкова, е съхранена истинската функционалност – балнеолечебната, както и истинският образ на постройката, на употребяваните материали и сградни детайли, разкриващи хубостта на цялата постройка.
Тази премия е втора за Централната минерална баня в Банкя. Тя получи Голямата премия в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди 2022 “, проведен от Камарата на архитектите в България (КАБ).
Още една постройка на Столична община получи отличие в състезанието „ Сграда на годината “. Специална премия получи Центърът за модерно изкуство „ Топлоцентрала “. Той получи премия в категория „ Социална инфраструктура – просвета, просвета и обучение “. Наградата получи зам.-кметът по строителство инж. доктор Ангел Джоргов.
Регионалният център за модерно изкуство „ Топлоцентрала “ е основан след реорганизация на някогашната топлоцентрала на НДК, след самодейност на група актьори от самостоятелния бранш (Сдружение „ Топлоцентрала “) и извършен архитектурен конкурс от Столична община.
Победителите в състезанието бяха определени от над 85 ĸaндидaтypи.
Националният конкурс “Сграда на годината ” се провежда от ГРАДЪТ Медиа Груп  под патронажа на Министерството на районното развиване и благоустройството. Събитието се осъществява  с поддръжката на  промишлеността, университетските и браншовите организации в региона на вложенията, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР