Специализираният наказателен съд е оставил в ареста за постоянно двама

...
Специализираният наказателен съд е оставил в ареста за постоянно двама
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста българин от сирийски произход, лидер на престъпна група и член на Ислямска държава

Специализираният углавен съд е оставил в ареста за непрекъснато двама мъже и една жена участници в незаконна група. Лидерът на групата, български жител от сирийски генезис, бил с главно присъединяване във въоръжените формирования на Ислямска страна, оповестиха от прокуратурата, представени от Българска телеграфна агенция.

При следствие на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата е открито, че лицата са свързани с произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле и тероризъм. Тютюнът е бил предопределен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Според прокуратурата обаче, тази активност е служила като прикритие и главен източник на финансиране на групата.

Акцията по задържането на групата се е провела още на 29 септември. Като на водачът й е повдигнато обвиняване за тероризъм. Той се е открил у нас, а през 2008 година е получил българско поданство. През лятото на 2013 година се е включил към армията на Ислямска страна, на територията на Сирия, като е взел интензивно присъединяване в бойните дейности, като фигура с управителни функционалности, изясняват от прокуратурата.

Разследващите са разкрили достоверен документ, подписан от един от водачите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на арестувания към организацията и даващ му право на свободен достъп и безкрайно прекосяване по цялата линия на водените бойни дейности.

По информация от прокуратурата, мъжът се е върнал назад в България през 2016 година, като не е прекъсвал връзките си с управителните органи и лица на Ислямска страна. Впоследствие е провел незаконна група за произвеждане и разпространяване на тютюн за наргиле, без законовото позволение за това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР