Специализираният наказателен съд е оправдал българина Мохамед Абдулкадер, който бе

...
Специализираният наказателен съд е оправдал българина Мохамед Абдулкадер, който бе
Коментари Харесай

Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж |

Специализираният углавен съд е оправдал българина Мохамед Абдулкадер, който бе арестуван при интервенция на ГДБОП и ДАНС и упрекнат в тероризъм през 2020 година Прокуратурата обаче ще апелира на втора инстанция , заяви.

В обвинителния акт против Абдулкадер се споделяше, че " за времето от 28 август 2017 година до 26 септември 2019 година, като български жител, при изискванията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Малко Търново “ към Сирия през
Турция, с цел да прави убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде ужас и боязън в популацията на непозната страна ".

21-годишният тогава  бе арестуван на 1 юли 2020 година и от този момент е в ареста. Той е с двойно поданство - българско и сирийско. Бил е младежки първенец по битка и е учил в спортното учебно заведение в Бургас.

При претърсвания на населявани от него адреси бяха конфискувани огромен брой материални доказателства, измежду които и девет телефона. Установени бяха и фотоси и видеоматериали, на които младежът е сниман в бойна конюнктура с униформа и разнообразни типове оръжия в ръце.

Според държавното обвиняване младежът е бил вербуван от татко си, който е управлявал бойна група в ислямистката формация " Фикрат ал - Султан Мурад ", а от средата на 2019 година станал пълководец в " Джабхат ал – Шамия " (или Фронт Шам) – формация за бойни интервенции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътешестване до Сирия обвиненият минавал през турския град Газиантеп, който се намира на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел татко му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често обитавал за избрани интервали и в Сирия.

Абдулкадер е взел участие най-често в бойни дейности на групировката " Джабхат ал – Шамия ", настояща в региона Алепу. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел основаването посредством принуждение на халифат, учреден на шериата - принудително унищожаване на конституционните, политически, стопански и обществени основи на страната.

Снимките и видеоклиповете, направени от Мохамед на всяко свое присъединяване в бойни дейности, качвал и в обществените мрежи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР