Специализирания наказателен съд осъди тримата сирийци Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах

...
Специализирания наказателен съд осъди тримата сирийци Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах
Коментари Харесай

Шест години затвор за трима сирийци, обвинени в тероризъм

Специализирания углавен съд осъди тримата сирийци Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим на по 6 години затвор при първичен непоколебим режим, предава "Нюз бг ".

Магистратите одобриха, че те са отговорни за това, че са минали границата на България за тероризъм, само че не ги призна за отговорни за това, че са членове на терористични организации.

Каква е разликата сред това защо ги оневиниха и защо тъкмо получиха присъди, ще стане ясно, откакто станат ясни претекстовете на съда, изясни юрист Людмил Рангелов пред публицисти след правосъдното съвещание през вчерашния ден.

По думите му това е първото дело за тероризъм от този тип.

Решението не е дефинитивно, а юрист Рангелов съобщи, че ще апелират присъдите.

В правосъдната зала и тримата упрекнати помолиха да бъдат оневинени.

Пред съда Ал Фанди Ясим съобщи: "Само споделям, че не съм терорист ".

Абдулхамид сподели, че пътувал към Сирия, с цел да види болната си майка и също не е терорист.

Ал Фади изясни пред магистратите, че пътуването му е подбудено от това да види своя близка, която е болна.

"Думичката тероризъм я чухме едвам когато бяхме в стаите за разпит ", добави той.

От държавното обвиняване показват като съществени доказателства фотоси на бойци от терористичните организации, открити в мобилните им телефони и връзката им посредством смс-и с неустановени по делото лица.

Адвокатите на тримата упрекнати отхвърлиха обвиняванията и показаха, че няма доказателства против клиентите им да са желали да се причислят към терористична организация.

Според тях и съгласно експертизата не може да се одобри, че подсъдимите имат благосклонност, а камо ли съпричастност към терористични организации.

По фотосите от мобилните им телефони също не може да се направи подобен извод.

Адвокат Ивайло Абаджиев, който е бранител на Ал Абдалах Фади уточни, че единствено на отхвърли да ядат свинско, за това, че са с брада и неприятно се изказали за президента на Египет, не може да се смята, че са имали планове да се причислят към ИДИЛ.

Припомняме, това е втора присъда у нас за тероризъм - през юни месец Иван Захариев, станал прочут като Джон Терориста, получи присъда от четири години отнемане от независимост.

Специализираният углавен съд призна за отговорен 21-годишният българин с австралийски паспорт, роден във Виетнам, за подготовка на терористичен акт в Германия.

Това е първата присъда от български съд за тероризъм. Иван Захариев бе арестуван по обвиняванията в края на септември месец предходната година.

Другото дело, което се води за тероризъм от български съд, е делото за атентата в "Сарафово ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР