Специализираната прокуратура предаде на съд трима граничари от аерогара София,

...
Специализираната прокуратура предаде на съд трима граничари от аерогара София,
Коментари Харесай

Обвиниха трима граничари от летище София за трафик на хора

Специализираната прокуратура съобщи на съд трима граничари от аерогара " София ", оповестиха от държавното обвиняване.

Двама от упрекнатите граничари са началници на промяна.

Според обвиняването граничарите, дружно с двама легално пребиваващи в България жители на Бангладеш, са взели участие в проведена незаконна група за нелегално пропускане в страната на мигранти през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Аерогара София ", за прекосяването на мигрантите към Западна Европа.

Припомняме, граничарите бяха хванати в края на месец февруари 2017 година.

В хода на следствието е открито, че упрекнатите граничари осигурявали прекосяването през летището на жители от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан.

Това ставало против суми от 6 000 до 10 000 евро на човек.

Мигрантите дошли от Кипър, като крайната им дестинация били страни от Западна Европа. Групата работила от месец септември 2016 година.

Според прокуратурата двамата чужденци от Бангладеш, които обитават легално в България и взели участие в незаконната група, имали съществени контакти измежду кипърската емигрантската общественост.
Чрез тези контакти двамата набирали претенденти от островната страна и осигурявали информация за тях, включително фотоси и копия на персонални документи, датите на полетите им и други.

Двамата бангладешци инструктирали мигрантите на кое гише на " Гранична полиция " би трябвало да се явят, с цел да не бъдат подложени на подробна инспекция и върнати назад.

От 2015 година лицата от посочените страни следва при инспекцията на летището да показват на граничните управляващи поканите си за България, противоположен билет, парични средства, както и да посочат мотива за визитата си в България.

Решението за влизане на подобен пасажер взимал персонално началникът на промяната.

Според държавното обвиняване двамата жители на Бангладеш първо разискали схемата за лесна облага с контрольор от граничния пункт на летището. Той пък уговорил в нея да се включат и двама началници на смени.

Така групата почнала да работи през септември 2016 година

След като мигрантите прекосявали през пункта на летището за гранична инспекция, идващите от Кипър били посрещани от двамата бангладешци и настанявани в хотел, в квартири или в жилището на единия от тях. После, против в допълнение възнаграждение, им било оказвано подпомагане, тъй че чужденците нелегално да преминат в Сърбия, а след това да поемат и към Германия, Холандия и други западноевропейски страни.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР