Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения на четирима души за производството на фалшивата валута

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на 4 лица за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане и разпространяване на неистинен банкноти (евро и долари). Предстои да бъдат повдигнати и други обвинявания на част от тях – за правене на неистинен персонални документи и държане на наркотични субстанции за разпространяване.


Участниците в групата бяха арестувани на 20 октомври 2018 година в кк „ Слънчев бряг “ и в Пловдив при взаимна интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, със съдействието на чиновници и специалисти от Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Пловдив, оповестиха от спецпрокуратурата.

Двама от упрекнатите са арестувани в развой на правене на подправени банкноти в съвременно оборудвана за задачата печатница, ситуирана в под земята етаж на хотел „ Кантилена “ в „ Слънчев бряг “. Други двама бяха арестувани в Пловдив.

Жилището на единия от тях се оказва превърнато в хранилище за предпазване на подготвена „ продукция “. При осъществените претърсвания в незаконната печатница, с изключение на техниката и консумативите за произвеждане на подправена валута, са открити и конфискувани листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски $. Общата стойност на изработваните неистинен банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди $.

В Пловдив, в дома на единия от упрекнатите, са открити и конфискувани подготвени подправени банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски $ на стойност 100 хиляди $. Във въпросното жилище са открити хологламни стикери за банкноти и за български документи за идентичност, както и машини за слагането им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 кг зелена листна маса, реагираща на канабис.
 Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години
Спецпрокуратурата и ГДБОП разрушиха печатница за пари, работила в подземието на хотел в Слънчев бряг. Задържани са 4-ма души, измежду които е и притежател...

Събраните доказателства, в това число със СРС, сочат, че групата е проведена при започване на 2018 година Тогава е почнало оборудването на незаконната печатница с техника и материали. Според специалисти от Европол и Сикрет сървис, които спомагат по случая на българските проверяващи, неистинските банкноти са с извънредно високо качество.

Доказателства сочат още, че групата е почнала опити за продажба на подправени банкноти на черния пазар през септември 2018 година Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите (с презумпцията, че могат да бъдат осъществени и в страни отвън ЕС).

На четиримата упрекнати за присъединяване в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 октомври 2018 година, Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ за всеки от тях.
 Печатница за подправени банкноти от ново потомство разкри ГДБОП Печатница за подправени банкноти от ново потомство разкри ГДБОП
Изключително висококачествени подправени пари са арестувани при акция на прокуратурата и полицията. Това е най-голямата печатница за подправени банкноти в по...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР