Специализираната прокуратура образува вчера досъдебно производство по случая с т.нар.

...
Специализираната прокуратура образува вчера досъдебно производство по случая с т.нар.
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва организирана престъпна група за издаване на „златни паспорти“

Специализираната прокуратура образува през вчерашния ден досъдебно произвеждане по случая с така наречен " златни паспорти ". Разследването е за това, че от 2015 до 2021 година на територията на страната е работила проведена незаконна група с користна цел, спомагала избрани лица да придобият българско поданство след инвестиция. В нея вероятно са взели участие и чиновници на Българската организация за вложения. Сформиран е екип от петима следователи и двама прокурори. Това съобщи на брифинг представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.
Още по темата
По думите му, през днешния ден са направени претенции от обвиняването за информация от Българската организация за вложения, Министерствата на правораздаването и стопанската система, както и от Дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи.

" За случая ще бъдат известени Европейска комисия и Екологичен потенциал ", добави Кръстев.

Според проверяващите дейносттта на проведената незаконна група може да накърни ползите на България във връзка с участието на страната в шенгенското пространство, както и за отпадането на визите за Съединени американски щати.

Говорителят на Спецпрокуратурата посочи, че следствието към момента е на доста ранен стадий и то касае осъщественото закононарушение, а не причинителите. Сигналът пък бил подаден от депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

" В момента е доста ранен стадий, с цел да се каже кой какво тъкмо закононарушение е направил. Като се съберат всички обстоятелства ще можем да дадем вярно правно умозаключение дали има осъществено закононарушение и от кого и в случай че има такова - да повдигнем обвиняване ", сподели още Христо Кръстев.

Той сподели още, че инспекцията включва всички издадени паспорти, добити посредством инвестиция за посочения 6-годишен интервал.

" Не мога в този момент да кажа какъв брой души са придобили такива паспорти и от каква народност са ", посочи Христо Кръстев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР