Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за съществуването на

...
Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за съществуването на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата разследва престъпна група за златни паспорти“, подозира участие на служители на БАИ

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане по сигнал за съществуването на проведена незаконна група, спомагала избрани лица да придобият българско поданство след инвестиция.

Това съобщи представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Според сигнала групата е работила на територията на Република България през интервала 2015-2021 година., а може да продължава да работи и до този миг.

Според прокуратурата сходна активност заплашва ползите на България във връзка с участието на страната в шенгенското пространство, както и на отпадането на визите за Съединени американски щати.

В рамките на следствието ще се ревизират всички паспорти, издадени по схемата " натурализация посредством инвестиция " за интервала 2015 - 2021 година

Ще се ревизира и произхода на направените вложения, както и дали те са поддържани след даването на българското поданство.

" Това е проведена незаконна група, която е основана с користна цел - да придобива имущество по незаконосъобразен метод по отношение на обезпечаване на българско поданство на непознати жители. Досъдебното произвеждане е формирано във вчерашния ден, като вероятно в тази незаконна група са взели участие и чиновници на Българската организация за вложения. " - съобщи Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура

Към момента от прокуратурата не прецизират дали ще издигнат обвинявания против чиновници на Българската организация по вложения.

По информация на " По света и у нас " се обискира кабинетът на изпълнителния шеф Стамен Янев.

Както Българска национална телевизия заяви по-рано, прокурори влязоха в Агенцията по вложения и още три министерства - в Министерство на правораздаването - дирекция " Българско поданство ", Министерство на вътрешните работи - дирекция " Миграция " и Министерство на стопанската система.





Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев удостовери, че досъдебното произвеждане е формирано по сигнала на депутата Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Вчера Върховната административна прокуратура стартира инспекция по сигнала от Движение за права и свободи, за непознати жители, на които е предоставено поданство по натурализация против вложения. Голяма част от получилите " златни паспорти ", имали право на престояване или документ за вложители, са китайски жители. Твърди се още, че доста от тях имали принадлежност към специфичните служби на Пекин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР