Специалистите от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ установиха

...
Специалистите от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ установиха
Коментари Харесай

БДЗП разкри мистерия с опръстенен египетски лешояд, продължила години

Специалистите от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ откриха самоличността на опръстенен от сдружението през 2008 година египетски лешояд, който от 2014 година насам заема гнездова територия в Източни Родопи. Това оповестяват от сдружението.

Мистериозният египетски лешояд с железен пръстен на левия крайник се появил за първи път през 2014 година в Източните Родопи и оттогава гнезди там. В предишното екип на Българско дружество за защита на птиците е употребявал такива железни пръстени, както и цветни пластмасови, с цел да маркира млади египетски лешояди в България. Явно една от тези птици е оживяла до зрелост и в този момент отглежда лично поколение. За страдание, тя е изгубила своя пластмасов пръстен и декодирането на надписа на металния пръстен, с цел да се открие самоличността на птицата, е било огромно предизвикателство.

Българско дружество за защита на птиците набира доброволци за защита на гнезда на египетски лешояди

През тези шест години са направени многочислени опити за снимането на пръстена отблизо разстояние, само че безрезултатно, показват експертите. През предходната година са съумели да разчетат първите две числа на пръстена, което е дало опция единствено да открият, че птицата е маркирана през 2008 година Тази година лешоядът е сниман от скривалище, до момента в който се храни на площадка за поддържане покрай гнездовата му територия. Успяхме да разчетем пръстена и разбрахме, че това е по-голямото от две дребни, маркирани през 2008 година в гнездо в Източните Родопи, оповестяват от Българско дружество за защита на птиците. Родното гнездо на женския лешояд е единствено на 13 км от сегашната й гнездова територия. Шест години не е следена, до момента в който не се завръща към този момент като стара птица в родните места.

Египетските лешояди са филопатрични - нормално се връщат, с цел да гнездят в същия регион, където са излюпени. Днес птицата с мистериозния пръстен е луксозна женска, която сполучливо отглежда потомство всяка година. Нейната двойка е била определена за приемни родители на първия египетски лешояд на Балканите, излюпен на затворено и освободен посредством "метода на приемните родители ". Това се е случило в границите на програмата за възобновяване на типа посредством освобождение на отгледани на затворено птици, която извършва план "Нова вяра за египетския лешояд ", показват от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР