Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът
Коментари Харесай

Специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация . Реципиентът и донорът са мъже – надлежно на 58 и на 41 години.

Трансплантацията продължи към шест часа. Към момента пациентът се намира в приемливо положение, екстубиран, контактен и съответен, разяснява проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер

„ Благодарим и на сътрудниците от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ за положителната организация при реализиране на експлантационния развой “, добави още проф. Владов.

Общо трима души получиха нов късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, с координатор доктор Христо Христов. Това става допустимо откакто на 6 септември околните на изпаднал в мозъчна гибел 41-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора, разясняват от болница „ Пирогов “.

Кампанията по набиране на средства продължава

Припомняме, че на 7 септември трима българи са трансплантирани в две лечебни заведения. Медицински екипи на УМБАЛ „ Александровска “ присаждат бъбреци на 34-годишна жена и 44-годишен мъж, а екип на Военномедицинска академия (ВМА) прави чернодробна трансплантация на 58-годишен мъж. Другите органи на донора не са били подобаващи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на донора и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР