Специалисти от Камарата и Съюза на архитектите ще обсъдят резултатите

...
Специалисти от Камарата и Съюза на архитектите ще обсъдят резултатите
Коментари Харесай

Обсъждат днес резултатите от анкетата за Дупката във Варна

Специалисти от Камарата и Съюза на архитектите ще обсъдят резултатите от извършената преди близо месец анкета за бъдещето на така наречен " Дупка " в центъра на Варна, напомня Moreto.net.

Дискусията ще се организира през днешния ден, 17-и октомври, от 18:00 часа в Дома на архитекта на ул. " Мусала " 10.

" Предстои обобщаване и надграждане на публичното допитване. Надяваме се с Ваша помощ да успеем да синтезираме информацията, да конкретизираме функционалностите и да сложим една добра основа за задание на фокус. Варна сподели, че има будно гражданско общество. То уточни общината, гл. проектант на града и архитектурната колегия като виновни за бъдещето на Дупката ", гласи изпратената до двете организации покана от " Идея за Варна ", провела анкетирането.

В началото на този месец стана ясно, че по-голямата част от жителите и специалистите желаят големият ров да се трансформира в многофункционален център, включващ пространно място за отдих и място за културни събития.

Затова бяха дали своят вот 57,9% от експертите и 30,1% от жителите. Според варненци преди всичко би трябвало да бъде построено публично пространство включващо площад и парк, това мнение поддържат и 40,2% от експертите.

Последното от топ 3 оферти, за което са дали своят вот 30,4% от жителите е да има амфитеатър. За тази концепция са едвам 5,6% от специалистите, 41,1% от тях са за експониране на археологията.

Всички участници в публичното допитване са сплотяват към мнението, че Дупката не би трябвало да бъде превърната в търговски център, заведение или хотел.

Относно застрояването - 34,3% от експертите считат, че то би трябвало да е до равнището на бул. " Княз Борис I ", а 26,3% смятат, че би трябвало да е съобразено с височината на близките здания - монументи на културата.

В изследването се включиха 2859 жители и 134 специалисти. Според упованията на основния проектант на Община Варна Виктор Бузев се чака до края на годината да стане ясно съответното задание, след което ще бъде разгласен интернационален конкурс за неговата визия. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР