Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, САЩ, са разработили обещаващ метод

...
Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, САЩ, са разработили обещаващ метод
Коментари Харесай

Учени разработиха метод за защита на скафандрите от лунния прах

Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, Съединени американски щати, са създали обещаващ способ за отбрана на оборудването на участниците в бъдещи задачи за кацане на Луната от праха на повърхността й, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 

Учените са основали материал, наименуван " електростатична защитна тъкан от течен метал " или LiqMEST. Той е планиран по този начин, че да употребява електростатични сили, които да отблъскват абразивните частици от скафандрите.

Очаква се новата технология освен да защищава оборудването от прахуляк, само че и да обезпечава еластичност на астронавтите в суровата среда на непознатия свят. Основното преимущество обаче остават противопраховите свойства на материала, означават от екипа.

Лунният прахуляк е прочут със своите абразивни свойства. Той прилепва добре към повърхностите с помощта на електрически заряд и поврежда противопраховите покрития на луноходите и оборудването на участниците в задачи.

НАСА учи казуса с лунния прахуляк от десетилетия и към момента не е намерила надеждно решение. От американската галактическа организация споделят, че контролът на праха остава един от шестте съществени казуса, които би трябвало да бъдат решени за дълготрайно обитаване на Луната от хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР