Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите

...
Специалисти биолози от Регионална инспекция по околната среда и водите
Коментари Харесай

Овдовял щъркел разчувства Хасковско

Специалисти биолози от Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково са следили останал без сватбен сътрудник бял щъркел в хасковското село Гарманово по време на две инспекции на място, оповестиха от екоинспекцията.

Щъркелът, който е самичък в гнездото след гибелта на другата птица от двойката, е във очевидно положително положение и мъти яйцата си. Големите птици са известни с това, че страдат извънредно доста от загубата на непосредствен и

от време на време самите те губят живота си от тъга.

В обществените мрежи хора споделят, че сътрудникът на щъркела е токсичен преди два дни дружно с още една птица!

Съдбата на дългокракото пернато провокира вълна от съпричастност и подготвеност за оказване на помощ от хора от цялата страна след пост в обществените мрежи. 

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково припомня, че всяка човешка интервенция на този стадий може да накара мътещата птица да напусне гнездото.

Щъркелът има мощни инстинкти като всяко диво животно, които го управляват. Птицата може да излетява в търсене на храна, когато температурите на въздуха са оптимални за излюпване на яйцата и няма риск за тях. Гнездото на белия щъркел в село Гарваново е остаряло и голямо, построено е върху изкуствена платформа на електрически дирек. 

В непосредственост до гнездото на останалия самичък бял щъркел има още десетина щъркелови гнезда и е

доста евентуално птица от прилежащо гнездо или друга в региона, която не е в двойка, да заеме освободеното място.

Експертите са открили, че самотната птица показва брачно държание, по тази причина е доста евентуално да притегли нов сватбен сътрудник, допълват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

През предишния месец март на " зеления телефон " на РИОСВ-Хасково са получени общо пет сигнала за бедстващи птици, демонстрира информация в уеб страницата на институцията. Повечето от тях са били изпратени за лекуване в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР