Спестените публични средства от поддръжката на луксозните служебни лимузини на

...
Спестените публични средства от поддръжката на луксозните служебни лимузини на
Коментари Харесай

Сдружение Зограф: Кирил Петков и ПП трябва спешно да орежат безкрайно раздутия автопарк на парламента

Спестените обществени средства от поддръжката на първокласните служебни лимузини на Народното събрание могат да се пренасочат за реституция и избавяне на скъпите фрески в храм-паметника “Св. Александър Невски”, оферират от неправителствената организация.

Огромният автопарк на Народното събрание, изискан напълно от българските данъкоплатци, би трябвало неотложно да бъде сведен най-малко с 50 или даже със 70 %, упорстват от съдружие „ Зограф”. Парламентът е законодателен орган, а не е автостопанство или огромна таксиметрова компания, с цел да поддържа подобен величествен автопарк, това е напълно неприсъща активност за тази институция, аргументират се от гражданското съдружие. От „ Зограф” припомнят също, че 47-ят парламент е и един от най-младите като междинна възраст на депутатите. Средната възраст на народните представители е към 40 години, като най-младият е на 23. По професионален профил депутатите в 47-ото Народно заседание са адвокати, икономисти, предприемачи, финансисти, инженери, IT експерти, лекари – в действителност съумели хора с положителни приходи, които умерено могат да си разрешат закупуването на персонален автомобил или пък да употребяват такси при нужда, означават от гражданското съдружие. Разбира се, няма нищо срамно и в това, в случай че депутатите от 47-ото Народно събрание стартират и по-често да употребяват услугите на столичния градски превоз, вместо да разчитат единствено и само на първокласните служебни лимузини, още повече че метростанция “СУ Св.Климент Охридски” се намира безусловно на броени метри до историческата постройка на българския парламент, акцентират от „ Зограф”. Здравият разсъдък приказва, че изцяло задоволително е да има по два служебни автомобила за всяка една от парламентарните групи, както и няколко служебни лимузини - за управлението на 47-ото Народно заседание, а всички останали първокласни возила от автопарка е редно да бъдат продадени, безапелационни са в неправителствената организация. От „ Зограф” са уверени, че 34-годишният правист Никола Минчев от „ Продължаваме промяната “, определен за ръководител на 47-ото Народно заседание, също ще поддържа самодейността за внезапното понижаване на броя на служебните лимузини в Народното събрание за икономисване на бюджетни средства. Парите на данъкоплатците в условия на пандемия следва да се харчат законосъобразно, оправдано и най-много рационално, а не да се пилеят, акцентират от сдружението.
свързани новини64631на 28.11.2021
От „ Зограф “ напомнят също, че водачът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков в хода на предизборната акция неколкократно се снима със свои симпатизанти край патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, която от дълго време се е трансформирала в един от знаците освен на българската столица, само че и на цяла България. В тази връзка се надяваме, че Кирил Петков ще направи нужното и колкото се може по-скоро да започва реставрацията на храм-паметника “Св. Александър Невски”, където течове, влага и плесен от години унищожават и повреждат скъпите му фрески, само че Министерство на културата по този начин и не подхваща ограничения за тяхното запазване, декларират от „ Зограф “. Според гражданското съдружие точно със спестените средства от редуцирането на автопарка на Народното събрание може да започва умела професионална реституция на неповторимите фрески в патриаршеския храм “Св. Александър Невски”, дело на именити създатели от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка. Предложението за въздигането на храма-паметник „ Св. Александър Невски “ е по решение на Учредителното национално заседание, свикано през 1879 година в Търново. Камбаните на храма- реликва за първи път са прозвучали през март 1913 година при завладяването на Одринската цитадела, допълват от „ Зограф “. Преди да се пристъпи към цялостната реституция и разчистване на стенописите в патриаршеския храм „ Св. Александър Невски “, разгласен за архитектурен, мемориален и живописен монумент на културата от национално значение, наложително обаче би трябвало да бъдат отстранени течовете от покривната структура и пукнатините по стените и сводовете, защото влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – превъзходни мостри на християнското изкуство, означават от съдружие „ Зограф”.

През 2024 година ще честваме 100-годишнината от формалното освещаване на забележителната катедрала, която е измежду най-посещаваните от туристите обекти от културно-историческото ни завещание. Ще допуснем ли поради чиновническо безхаберие величественият храм „ Св. Александър Невски “ да посрещне славния си празник с непоправимо повредени и унищожени от влагата фрески, питат от „ Зограф”.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР