Спешните срещи, които Св. Синод на БПЦ проведе вчера неочаквано

...
Спешните срещи, които Св. Синод на БПЦ проведе вчера неочаквано
Коментари Харесай

Срещите на Св. Синод с Радев и Пеевски - заради страх от ревизия на НАП

Спешните срещи, които Св. Синод на БПЦ организира през вчерашния ден ненадейно с президента Румен Радев и водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски, са свързани с непредвидена финансова проверка, която Национална агенция за приходите е подхванал в православната Църква. Тя е почнала преди две седмици, а основният счетоводител на Синода Лили Митцева не криела, че е обезпокоена. Това разкриха пред Faktor.bg източници от патриаршията.

23 години след финансовия министър Муравей Радев, в този момент

за първи път Национална агенция за приходите прави проверка на Св. Синод на БПЦ

Исканата от финансовия министър Асен Василев и шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов инспекция провокирала остра реакция и неодобрение във висшите църковни среди, които повече от две десетилетия работят на мрачно, само че тънат в непонятен лукс и разкош, непристоен за отдадени на Бога духовници. Искането за проверката е било оповестено още през лятото. През август тази година владиците изпращат особено безочливо, надменно и неблагодарно към българския поданик писмо до Румен Спецов, с което отхвърлят инспекция. В него те употребяват манипулативни псевдоаргументи, необразовано ползващи конституционно и законово автономността на Църквата по отношение на Държавата. Единствената цел е да се избегне проверката.

Изпратеното до Национална агенция за приходите писмо от Синода () е със противоречива легитимност, тъй като е подписано от основния секретар Герасим, а единодушието на владиците и патриарха било взето по телефона, настояват осведомени.

Митрополитите изрично не желаят да се регистрират какви са приходите и разноските от комерсиална активност, от отдаване парцели чартърен, както и да дават отчетност по разходването на финансови средства от Държавния бюджет, като смятат че не са тези, които следва да са най-прозрачни, изключително във финансовите си каузи.

Изисква се и показване пред органите на Държавата на недекларирания обществено Единен заможен указател на БПЦ-БП.

От ДАНС, Национална агенция за приходите и КФН, след включването на България в сивия лист на страни, в които се перат съветски пари, и към БПЦ предстоят следните въпроси, които ще намерят отговори:

Всичко по отношение на бюджети, дотации, заплати, налози ще бъде проверявано.

Юридическите лица на БПЦ-БП: недвижимата им благосъстоятелност – каква е, къде е, какъв брой е – оценката ù, и тя от когапоследно е направена тя?

Колко са паметниците на културата (недвижими) и от тях какъв брой санационални - какъв брой средствата от страната за такива парцели и поддръжка са получени и по какъв начин са разходвани? Колко са средствата от европрограми за действия, парцели, поддръжка, обществено подкрепяне и други?

Колко са приходите от парцели, какъв брой налози са платени върху тях?

Колко НПО-та и холдинги от сдружения или обособени компании има към Върховното църковно ръководство и към всички поделения на БПЦ-БП съгласно Устава ù?

Физическите лица в БПЦ-БП: какъв брой е съставът им и какъв брой средства са получени от страната за заплати и платени налози и осигуровки? Всички хонорари на свещено- и църковнослужителите ли се осчетоводяват и има ли неплатени налози?

Каква е персоналната благосъстоятелност на управителните фрагменти в БПЦ-БП - недвижими парцели, влогове и други в страната и чужбина – заявления и информация, изключително за тези фрагменти, приравнени като степен - ранглица с дипломатически паспорти? Каква е собствеността на техните фамилии, деца, сътрудници? В какъв брой търговски сдружения вземат участие и с какви дялове? Колкоприходи получават от присъединяване в търговски сдружения? В какъв брой фондации, сдружения и други включително интернационалните организации вземат участие и какви доходи или комисионни получават от това? Колко налози са платени?

Очаква се

цялостна бистрота

- желанията на страната са амбициозни, само че занапред ще стане ясно, какво ще разкрият проверяващите и до къде ще стигне осветяването.

От няколко месеца президентът Радев желал среща със Синода, само че духовниците отлагали без съображение. Използвали момента за диалог в този момент, търсейки поддръжка в комплицираната обстановка. Срещата с Пеевски също не била инцидентна – и на владиците е ясно, че той е мощният човек в страната, без значение че е белязан по закона „ Магнитски “. Странно е въпреки всичко, че водачът на Движение за права и свободи през последните месеци се изявява като евроатлантик и един от най-големите бранители на България от съветските взаимозависимост, а в това време дава мощно рамо на владиците, които без подозрение са рупор на съветските и кремълски ползи у нас. Не е изключено по този начин да бъде спазарено признаването на новата автокефална Украинска православна черква, която скъса с московските си зависимости.

Faktor.bg напомня, че при последната проверка на Синода през 2000 година проверяващите от ДФК откриват, че БПЦ на починалия дядо Максим е изнесла посредством банка на разстреляния Емил Кюлев няколко милиона $, които крие в съветски банки и трезори. До парите достъп имат само владиката Гавриил и актуалният московски патриарх Кирил (). Въпреки скандалните разкрития, не са подхванати никакви наказания към синода на Максим и забърканите във финансови игри клирици.

Прикачени файлове
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР