Спешни медици от центрове за спешна помощ в страната излязоха

...
Спешни медици от центрове за спешна помощ в страната излязоха
Коментари Харесай

Достойно заплащане и уважение поискаха спешните медици на национален протест

Спешни медици от центрове за незабавна помощ в страната излязоха на митинг през днешния ден в София и други градове. Те желаят нарастване на заплатите, смяна в категоризацията на труд, нарастване на заплащането на нощния труд, както и на ваучерите за храна.

Шествието на медиците потегли от Българска народна банка и стигна до Народното събрание.

Пред Българска национална телевизия ръководителят на Национален профсъюз „ Защита “ Красимир Митов дефинира изискванията на труд в незабавната помощ като трагични.

„ Не са обновени заплатите, това води до липса на екипи, младежите не желаят да работят, лекари напущат страната и над 50% са в много напреднала пенсионна възраст “, съобщи Митов.

По думите му настава огромен проблем, защото страната може да остане без центрове за незабавна здравна помощ.

„ Дошли сме да изразим нашето неодобрение откъм страна на заплатите, също по този начин изискванията на труд. Нашият филиал покрива много огромна част от територията на общината, която също е доста огромна, работим над 1000 метра надморска височина, покриваме пет язовирни региона, горска територия “, съобщи Стефан Махов, филиал Батак към ЦСМП-Пазарджик.

„ Искаме почтено възнаграждение, категория на труд и почитание най-много на незабавните медици “, добави доктор от Враца.

В митинга взеха присъединяване медици от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и други

Митов изрази упованията на протестиращите за трайно решение на казуса със заплащането на труда на работещите в центровете за незабавна помощ, а освен до края на годината. „ Искаме през днешния ден да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са изгубили доверие в тях, макар че всички споделиха, че ще поддържат нашите претенции “, сподели пред Нова телевизия Митов в отговор на въпрос за какво митингът е през днешния ден, откакто Народното събрание към момента не е почнало работа и няма утвърден държавен бюджет за идната година. Този път няма да се откажем от настояванията си, увери той. „ Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще създадем палатков лагер до приемане на настояванията ни “, добави той.

Протести имаше и в други градове в страната. Фелдшерът Боян Българинов от Русе съобщи пред Българска телеграфна агенция: „ Искаме да има и Закон за Спешната помощ – да се знае кое е незабавно и кое е наложително положение, да има санкция за повикване на кола за спешна помощ, в случай че положението на пациента не е незабавно. Да има ефикасни присъди за нахлуване над медици, да се притеглят и млади фрагменти “.

В Центъра за незабавна здравна помощ в Русе и във филиалите в региона работят към 170 чиновници, а по щат би трябвало да са 192. Млади лекари не са постъпвали на работа от повече от 10 години.

Калинка Николаева – представител на Националния профсъюз „ Защита “ в ЦСМП в Шумен, разяснява: „ Изпратили сме писма с настояванията ни до всички парламентарно показани партии, до президента, премиера и до министъра на опазването на здравето “. Тя добави, че митингите на медиците от ЦСМП в Шумен ще продължат, до момента в който настояванията им бъдат задоволени. 

Медиците в Шумен стачкуваха алегорично и имаха подготвеност да реагират при незабавни случаи. Те се включиха в националния митинг на сътрудниците си от центровете за незабавна здравна помощ в страната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР