Спешна нужда от формиране на доброволчески отряд има Асеновград. Това

...
Спешна нужда от формиране на доброволчески отряд има Асеновград. Това
Коментари Харесай

Спешна нужда от доброволчески отряд има Асеновград

Спешна потребност от образуване на доброволчески отряд има Асеновград. Това стана ясно, след възникването на следващ голям пожар в мъчно налично място в гората край града. В потушаването на огъня непринудено се включиха десетки мъже и дами. " Ние към този момент сме безусловно сигурни, че претенденти, и то доста положителни, въобще не липсват. Липсва единствено желанието на ответната страна - общината, тъй като те са органът, който би трябвало да сътвори подобен отряд ", показва старши контрольор Щелиан Гочев от РСПБЗН в Асеновград.
Пред Actualno.com той изяснява, че управлението на противопожарната работа в града неведнъж е изпращало рекомендации и наставления за основаване на доброволчески отряд, само че реакция от градската администрация досега няма.  И в случай че градската администрация подхващат самодейност за основаването на подобен, управлението на Районната противопожарна работа ще окаже цялостно подпомагане за това. Конкурс за доброволци бе проведен през 2016 година Тогава по неразбираеми аргументи не се яви нито един искащ, макар че се оферираше гратис паркиране на общинските паркинги за хората станали доброволци. " Асеновград е един от дребното градове в страната, в който няма доброволчески отряд ", разяснява Гочев.
Той даде за образец общините Пловдив, Лъки и Садово, където от дълго време действат такива формирования. Там с решение на общинските съветници подаването да документи за състезанието е гратис, като се обезпечават и други богатства за доброволците, в това число почасово заплащане от общината за времето, в което те са били разполагаем за справяне с бедствието. Например, на някои се дават понижение от цената на дърва за огрев и други. От своя страна, доброволците би трябвало да са разполагаем, когато и да бъдат отзовани. След провеждането на конкурс за образуване на доброволчески отряд, процедурата включва и профилирано образование, което се осъществя от чиновници на РСПБЗН.
Записалите се доброволци следва да бъдат подготвени в няколко модула - за пожарникари, за използване на долекарска помощ и други, защото те се отзовават освен при пожари, а и при други бедствени обстановки, произшествия, избавителни интервенции, оказване на помощ на потърпевши при пожари и други интервенции, свързани със отбраната и така нататък За да стартира действието на отряд са нужни най-малко петима души, като свободните места през 2016 година бяха общо 40. Първата стъпка за задачата обаче е на община Асеновград.
Според Наредбата за реда за основаване и образуване на активността на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях, " доброволец може да е всяко дееспособно, навършило 18 година физическо лице, което е клинично крепко, не страда от психологично заболяване и не е осъждано за съзнателно закононарушение от общ темперамент, в случай че е оправдано. Служители от Министерството на вътрешните работи (МВР) и военнослужещи от Министерството на защитата (МО) не могат да членуват в доброволните формирования ". Кандидатите следва да подадат заявление, адресирано до кмета на града, като по-късно участието може да бъде прекъснато при избрани в посочената разпоредба условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР