Спечелилият Нобелова награда за мир премиер на Етиопия Абий Ахмед

...
Спечелилият Нобелова награда за мир премиер на Етиопия Абий Ахмед
Коментари Харесай

Етиопският премиер лично отиде на фронта, над 147 хил. цивилни ще защитават Адис Абеба

Спечелилият Нобелова премия за мир министър председател на Етиопия Абий Ахмед персонално отиде на фронта, с цел да поведе сраженията против бунтовническите сили, които настояват, че са на едвам 225 км от столицата Адис Абеба.

Градът с население 5 млн. души се приготвя за борба, цивилен отряди, подготвени от управляващите, патрулират по улиците, описват локални и районни медии и международни организации.

Според данни, предоставени на " Ройтерс ", 147 хиляди цивилни са подготвени от полицията - малко под 3% от популацията на столицата.

В началото на седмицата Абий насочи във " Facebook " покана към Народноосвободителния фронт на Тиграй с думите: " Нека се срещнем на фронта. "

 Доброволчески отряди в Адис Абеба
© Reuters

Доброволчески отряди в Адис Абеба

Говорителят на TPLF Гетачу Реда обаче разгласи, че силите на фронта няма да се поколебаят да " сложат завършек на задушаващата хватка " на Абий " върну нашия народ ".

Заради ескалацията от последните седмици Етиопия за интервал от шест месеца. TPLF през последните седмици, а към идеята ѝ за свалянето на Абий се причислиха и други въоръжени групи от други провинции на страната.

Информационна война

И двете страни настояват, че са покрай успеха. Абий опита в последната година да активизира антизападни настроения, с цел да сплоти етиопците, и да покаже страни като Русия и Китай като по-добри сътрудници. Въпреки това Адис Абеба продължава разговора с Вашингтон, въпреки администрацията на Джо Байдън да позволи прекъсване на помощите поради спора.

 Хайле Гебрселасие
© Reuters

Хайле Гебрселасие

В опит да активизират популацията две имена в етиопската атлетика - отдръпналата се легенда Хайле Гебрселасие и Фейиса Лилеса - оповестиха, че са подготвени персонално да отидат на фронта. Хайле има зад тила си два олимпийски златни медала и 27 международни върха в бягането.

"Какво бихте създали, в случай че съществуването на страната ви е под въпрос? Просто оставяш всичко друго встрани. Уви, няма какво друго да ви свързва, скърбя? "
Хайле Гебрселасие пред "Ройтерс "

Депутати, партийни водачи и и ръководители на етиопски провинции също застанаха зад Абий и показаха подготвеност да се включат във войната.

Съединени американски щати упорстват и двете страни да се въздържат от " войнствена изразителност ", тъй като единствено спокойно решение на спора е допустимо. Организация на обединените нации прикани за неотложно преустановяване на сраженията. Съединените щати в това време са привели в подготвеност специфични елементи и три разрушителя край Джибути поради влошаващата се обстановка в Етиопия по информация на. Говорител на американското военно командване в Съединени американски щати не удостовери, само че съобщи, че армията е подготвена да окаже поддкрепа при редица " изключителни обстановки " по света. Според малкия екран става въпрос за подпомагане при възможна евакуация при положение на ескалация в Адис Абеба, само че се изключва извеждане като в Афганистан през лятото.
Информационната война се изостря и поради дипломатическо напрежение поради позицията на Съединени американски щати. Пред американското посолство в Адис Абеба има митинги. Етиопия изгони четирима от шестима ирландски дипломати поради ролята на Дъблин в изказване на Съвета за сигурност в поддръжка на прекратяването на огъня.

Народноосвободителният фронт на Тиграй, прочут на британски като TPLF, желае да смъкна държавното управление в Адис Абеба; той е и политическа партия, и въоръжена мощ със лични запаси. Експерти се притесняват от вероятен задълбочаващ се етнически спор в Етиопия в миг, когато има напрежение и в други провинции, и от риск от дестабилизация и даже разединение на страната с население 113 млн. души. Част от тактиката на тиграйците е и да пресечен връзката на Етиопия, която няма изход на море, с Джибути, където е главното пристанище в района.

 Демонстрация в поддръжка на Абий Ахмед, ноември 2021 година
© Reuters

Демонстрация в поддръжка на Абий Ахмед, ноември 2021 година

В осведомителния конфликт вземат участие и издания от Персийския залив, за които районът, директен комшия на другия бряг на Червено море, е значим. Катарската телевизия твърди, че Обединените арабски емирства са отворили въздушен мост за поддръжка на етиопската войска, употребен над 90 пъти благодарение на европейски компании за по-малко от месец, и са я снабдили с китайски дронове Wing Loong (забелязани са в етиопски бази, а точно Емирствата разполагат с тях и към този момент ги използваха в Либия). В публикацията от през днешния ден в действителност се приказва за сполучливи офанзиви на TPLF против етиопски бази и за приближаването му на близо 200 км от Адиса Абеба.

ОАЕ към този момент не разясняват. Изданието от тази страна препечата още веднъж по-рано през днешния ден информация за триумфите на етиопската войска против TPLF.

Защо в Етиопия бушува подобен спор

Абий пристигна на власт през 2018 година с шеметни промени, дали подтик на демократизирацията в репресивната Етиопия за броени месеци, а и с сключване на мир с Еритрея, донесло му Нобела за мир. Разхлабването на хватката към публичния и политическия живот обаче отприщи стаявано напрежение в редица провинции, изключително откакто той разгласи проектите си за по-централизирана и хомогенна Етиопия.

Лидерите на Тиграй, чийто главен етнос е 5% от популацията, а доминираше във властта две десетилетия и половина, се почувстваха най-силно подценени в новата настройка. Напрежението се усили, откакто Абий отсрочи федералните избори поради ковид (те 2021 г.), а Тиграй отхвърли да го одобри. Армията се намеси в Тиграй след информация за офанзиви по държавни хранилища през ноември предходната година. През последните седмици TPLF настъпи още веднъж и с изключение на родния си Тиграй (на границата с Еритрея и Судан) завзе още територии на юг, откакто пое към Адис Абеба. Равносметката за една година бойни дейности е за хиляди убити, милиони напуснали домовете си и - съгласно Организация на обединените нации - близо 400 хиляди гладуват. Организация на обединените нации приказва за " фактическа държавна обсада " за филантропичната помощ. Заради филантропичната рецесия, само че той се провали.

Неправителствени организации и специалисти обаче считат, че наличната информация приказва за дейности, които могат да се окажат равносилни на военни закононарушения, и от двете страни. Освен това, въпреки в доста провинции да има мощно неодобрение против властта на Абий, тиграйците се свързват с автократично, репресивно ръководство, десетки хиляди арести, политическо гонене и убийства по времето, когато етиопската система бе измежду най-затворените в света.

Призиви за евакуиране

Африканският съюз и Съединените щати усилиха дипломатическата си интензивност, само че опитите за медиация към този момент не се увенчават с триумф. Джефри Фелтман, специфичният делегат на Съединени американски щати за Африканския рог (където се намират Етиопия, Еритрея, Джибути и Сомалия) обикаля столиците в района в търсене на решение, само че предизвести във вторник, че военната ескалация пречи да се реализира компромис.

Германия, Франция, Англия и Съединените щати към този момент приканиха жителите си да изоставен допустимо най-бързо. До през днешния ден би трябвало да завърши и евакуацията на личния състав на Организация на обединените нации, в това число и членовете на фамилията, които имат право на това. Лондон и Вашингтон към този момент изтеглиха всички дипломати, чието наличие не е от първа нужда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР