Спазването на ценовите ограничения на руския петрол и петролни продукти

...
Спазването на ценовите ограничения на руския петрол и петролни продукти
Коментари Харесай

“Нищо не работи”: В Европа признаха провала на ценовия таван

Спазването на ценовите ограничавания на съветския нефт и петролни артикули е съвсем невероятно, установяват анализаторите. Европа купува първични материали на пазарна стойност посредством трети страни. Приходите от експорт на Москва порастват, а бюджетът постоянно се попълня. Защо възбраните не помогнаха на Запада?

П ровал

Таванът от 60 $ за барел беше избран през декември в допълнение към петролното ембарго. Шест месеца по-късно бяха систематизирани първите резултати.

Според финландския самостоятелен Център за проучване на силата и чистия въздух (ЦИЕЧВ) приходите от нефт на Русия са се нараснали с 14 % през февруари-април, достигайки най-високото си равнище от ноември.

Докладът беше оповестен седмица след срещата на високо ниво в Хирошима, където водачите на Г-7 споделиха: „ Ограниченията на цените са ефикасни, Москва губи пари и падащите цени на петрола и газа са положителни за всички “.

Оказа се, че не всичко е напълно наред. Според ЦИЕЧВ повода за това е невъзможността на така наречен коалиция за тавана на цените действително да повлияе на обстановката.

" Европейски Съюз даже не съумя да извърши задължението да преразглежда рестриктивните мерки на всеки два месеца, като подсигурява, че са под пазарните. Това е явен знак, че механизмът не работи ", показват от ЦИЕЧВ.

Действия съгласно обстановката

През февруари локалните компании са спечелили с 22,5 % повече от петрол и газ, в сравнение с през януари. Съответно в съветския бюджет има нарастване и от експортното мито и налога за рандеман на потребни изкопаеми - 21,5%.

Износът на нефт през март е рекорден за последните три години: 8,1 милиона барела дневно. Според Международната организация по енергетика (МАЕ) това е донесло 12,7 милиарда $ (през февруари беше 11,7).

Прогнозираната междинна годишна стойност е 10,6 милиона барела дневно. Това е при понижение на производството с 530 хиляди барела дневно. Всичко това е резултат от сполучлива преориентация от европейския към азиатския и близкоизточния пазар.

Да се каже, че глобите са незабележими, несъмнено, е невероятно. Трябва да се търгува с огромни отстъпки, а бюджетът евентуално ще остане на недостиг, прецизират от ЦИЕЧВ.

„ Въпреки това, за първи път Русия съумя да изнася главния си вид недопечен нефт на цени, които систематично надвишават тавана, избран от Съединени американски щати, Европейски Съюз и съдружниците “, акцентират създателите на отчета.

През май се чака още по-положителна динамичност.

„ След дъното през януари данъчните доходи се възвърнаха “, сподели ЦИЕЧВ.

От въвеждането на петролното ембарго на Европейски Съюз и тавана на цените Москва е спечелила към 58 милиарда евро (62,5 милиарда долара) от износа на първични материали по море. Въпреки че на западните компании беше неразрешено да застраховат танкери с съветски нефт, който се продава за над 60 $.

Силите не са преценени

Експертите незабавно предизвестиха, че Г-7 няма да успее. Както отбелязва “ОйлПрайс ”, обединението за таван на цените не е задоволително необятна, с цел да има стремежи резултат.

Например, нито Китай, нито Индия, двама от най-големите клиенти на Русия, не могат да бъдат привлечени в него.

А Япония е прекомерно подвластна от вноса на всевъзможни енергийни запаси. В резултат петролът, изнасян през “Сахалин-2 ”, беше изключен от черния лист.

Чужди ползи

Освен това Европейски Съюз стартира да купува съветски първични материали, заобикаляйки личните си наказания - през страните от Азия и Близкия изток. Това важи и за дизеловото гориво. Реекспортът процъфтява. По-специално, Индия закупи 90% повече нефт от нормалното през февруари, увеличавайки доставките за Европа. Така направи и Китай.

Да, отстъпката е сериозна, само че размерите са големи. Европейците купуват гориво на пазарни цени.

" В допълнение към желанията на Г-7 има ползи на други страни. Нефтът е доста нужен, изключително на Китай, Индия и Пакистан. И Русия е подготвена да продава първични материали при рационални условия ", споделя Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

" Не им пукаше "

Освен това " обединението " не е в положение да реши казуса със смесите. В морето танкери с съветски нефт се смесват други сортове. Ако те са повече от половината, партията е законово предпазена от наказания. Европа от дълго време е пристрастена към сходни " коктейли ".

" Русия има голям флот от танкери в сянка, на който не му пука за инструкциите от Вашингтон и Брюксел. В резултат на това неразрешените първични материали текат по света в бурни потоци, което ясно показва безполезността на напъните на западните политици ", акцентира Хазанов.

Освен китайските и индийските компании, Русия е подкрепяна безмълвно и от арабите, които въобще не се интересуват от стратегическите цели на Съединени американски щати и Европейския съюз, прибавя анализаторът.

Какво следва

ЦИЕЧВ предлага на страните от Г-7 да се оправят с всичко това незабавно.

„ Налагането на тавани на цените би трябвало да бъде засилено и понижено, в случай че основателите на сходни политики желаят да имат резултат “, пишат създателите на отчета.

По тяхно мнение е належащо таванът да бъде свален до 30 $ за барел – „ това е по-близко до себестойността на добива в Русия, само че задоволително, с цел да се обезпечат доставки на международните пазари “. Според изчисленията тогава приходите на Москва ще намалеят с 37%.

Наблюдателите считат сходни оферти за мечти: Русия няма да даде нефт на безценица.

" Ако Европейският съюз се реши на такава рискована случка, тогава неговите чиновници, които унищожават стопанската система на Стария свят с ускорени темпове, ще се сблъскат с доста проблеми - от възходящите цени на храните до разстройства в градския превоз “, отбелязва Хазанов.

Преконфигурирането на пазара сподели, че световната енергийна система е доста по-гъвкава от предстоящото в Г-7. И никога не е обвързана с инфраструктурата на Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР