Спътниците на Марс не са като земната Луна. Фобос, по-големият

...
Спътниците на Марс не са като земната Луна. Фобос, по-големият
Коментари Харесай

Нещо странно се случва с Марс по време на слънчево затъмнение

Спътниците на Марс не са като земната Луна. Фобос, по-големият от двата, е доста по-близо до планетата. Ако Луната обикаля Земята за 27 дни, то Фобос се завърта към Марс по планетарния екватор 3 пъти в границите на един марсиански ден (сол).

Ето за какво слънчевите затъмнения на Червената планета се срещат доста по-често, в сравнение с Земята. Фобос минава пред Слънцето (но в никакъв случай не го закрива изцяло) за пръстеновидно или отчасти затъмнение през множеството марсиански дни. Тъй като обаче спътникът се движи извънредно бързо, транзитите не траят повече от 30 секунди.

И въпреки всичко, за този къс интервал марсианският роувър InSight съумя да засече нещо необичайно. За изненада на учените, учещи Червената планета, по време на затъмненията на Фобос, сеизмометърът на марсохода (инструмента, който записва земните придвижвания, с цел да следи за евентуална сеизмична интензивност – се е наклонил (съвсем мъничко) на една страна.

Всъщност учените от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих са проучвали данните от InSight, с цел да ревизират дали някои от резултатите, които слънчевите затъмнения оказват тук на Земята, не се следят и на Марс.

По-конкретно: „ Когато на Земята следим слънчево затъмнение, инструментите могат да отчетат температурен спад и мощни ветрове, защото атмосферата се охлажда на едно съответно място и въздухът бързо се измества от него “, изяснява сеизмологът Симон Щелер от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих.

Транзит на Фобос, сниман от " Кюриосити " през 2019-а. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

InSight е оборудван със датчици за температура и ветрове. Те обаче не са отчели каквито и да било промени в атмосферата по време на транзитите на Фобос. Атмосферната турбуленция, атмосферната температура и атмосферното налягане са били съвсем същите, каквито и по време на естествен сол.

Слънчевите кафези обаче са отчели транзитите. Всъщност щеше да е много необичайно, в случай че не го бяха създали, защото Фобос блокира до 40 % от слънчевата светлина.

„ Когато Фобос е пред Слънцето, до слънчевите кафези доближава по-малко светлина. Съответно те създават по-малко електричество “ – изяснява Щелер. Дотук добре. Но с изключение на сеизмометърът и магнитометърът  (наблюдаващ магнитното поле на Марс) е отчел странни индикатори.

Учените разплитат бързо мистерията с магнитометъра. Два съставния елемент демонстрират спад, който е извънредно подобен със спада на проводимото електричество в слънчевите панели. Ето за какво учените допускат, че двете неща са свързани.

„ Не чакахме обаче сходни регистрирания на сеизмометъра – сигналът е необикновен – изяснява Щелер. – Представете си една монета от 5 франка. Сега поставете два сребърни атома под единия ѝ край. Точно за подобен надолнище приказваме: 10 -8. “

Няма неточност в отчитанията – сигналът е регистриран при цели 3 преноса. Той е извънредно слаб, само че напълно същински. Екипът допуска, че най-вероятно става дума за сеизмичен отклик, който е разследване от приливните (т.е. гравитационните) сили на спътника, преминаващ над датчиците.

Когато съпоставят данните от сигнала с друга сеизмична интензивност, записана на планетата, не са открити каквито и да било сходства.

Според друго евентуално пояснение е допустимо връзката сред сеизмометъра и марсохода да се е свила. Това обаче щеше да провокира надолнище в другата посока.

Промяна в атмосферната температура би могла да провокира смяна в плътността, която да наклони леко сеизмометъра. Но както към този момент стана ясно – такава не е била записана.

Имало е обаче още един сигнал. Инфрачервеният радиометър е отчел лек спад в температурата на повърхността по време на най-дългия пренос. След това градусите са се върнали до първичните стойности за към минута и половина.

Екипът има вяра, че най-вероятно това е повода за странните регистрирания на сеизмометъра. „ По време на затъмнение земята се охлажда – разяснява сеизмологът Мартин ван Дрил от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих. – Тя се деформира по неравномерен метод, което е наклонило леко инструмента. “

Изследването е оповестено в Geophysical Research Letters .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР