Спасителните служби в Украйна съобщиха, че са успели да достигнат

...
Спасителните служби в Украйна съобщиха, че са успели да достигнат
Коментари Харесай

Няма покачване на радиацията в района на АЕЦ Запорожие

Спасителните служби в Украйна оповестиха, че са съумели да доближат до нуклеарната централа, съобщи NOVA. 44-ма огнеборци с 11 пожарни коли се пробват да потушат пламъците, се споделя в изказване, оповестено във Фейсбук.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз съобщи, че равнищата на радиация в региона на оборудването не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също декларират, че няма данни за повишаване на радиацията в атакувания нуклеарен комплекс в Украйна.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм също осведоми, че реакторите на украинската АЕЦ са добре предпазени и е почнало тяхното прекъсване по безвреден метод, съобщи Ройтерс. Съединени американски щати нямат данни за повишение на равнището на радиация, добави тя.

При пожара не е наранена значима техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва със Зеленски във връзка пожара в централата. Американският държавен глава се причисли към апела на Зеленски към Москва " да спре всякаква военна активност в региона и да разреши на пожарникарите и службите за незабавна помощ достъп до обекта ", заяви Белият дом, представен от Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР