Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш

...
Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш
Коментари Харесай

Св. новомъченик Анастасий Струмишки

Спас (Анастасий) бил роден към 1774 година в село Радовиш (дн. Радовищ), Струмишка епархия, в Македония. Когато станал 20-годишен, потърсил прехранване в Солун - станал асистент на един майстор-оръжейник.
Веднъж при опит за нелегално изнасяне на няколко турски носии Спас, който бил облечен като турчин, влезнал в спор с митническите служители. Последните го предиздвикали да направи " салават " (кратка изповед на мохамеданската вяра), с цел да потвърди, че е мохамеданин. Това смутило красивия юноша и защитата почнала да го бие. След това с хитрини и обещания за материално благоденствие началникът на митницата се опитал да го увещае да одобри исляма. Когато отказал го изпратили при съдията. Той също се опитал да го отклони от православната религия, само че също не съумял. Тогава го пребили от пердах, оковали го във вериги и го хвърлили в тюрма.
След тридневни увещания и мъчения го изпратили при моллата (мохамедански нравствен съдия). И тук се пробвали да го подкупят, с цел да одобри вярата им. Когато се убедили в твърдостта и непреклонността му, почнали грубо да го изтезават. Младежът устоял на всички мъчения и повтарял: " Християнин съм! Не се отхвърлям от вярата си! " Тогава моллата наредил да го обесят вън от градската стена, до по този начин наречената " Нова врата ". На път към лобното си място, изнемощелият от изтезанията Спас (Анастасий) паднал и предал Богу дух на 8 август 1794 година
Скоро след кончината му преподобният Никодим Агиорит написал житието му, като сложил паметта му на 8 август. Не е известно за какво архиепископ Филарет Черниговски в книгата си " Святые южных славян " и в българския православен календар страдалец Анастасий (Спас) Струмишки бил маркиран на 29 август.
Христо Темелски
Из " Светци и духовни водачи от Македония "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР