Спънките в преговорите са свързани основно със Закона за съдебната

...
Спънките в преговорите са свързани основно със Закона за съдебната
Коментари Харесай

Журналистът Йово Николов: И ГЕРБ, и ПП-ДБ не искат избори

" Спънките в договарянията са свързани главно със Закона за правосъдната власт, с който би трябвало да бъдат довършени измененията в Конституцията. Другите са свързани с промяната в специфичните служби и метода, по който се предлагат и избират ръководителите на регулаторите. Умишлено ГЕРБ и Движение за права и свободи разводниха диалога в посоката, че властта би трябвало да се споделя и че желаят повече министри. Разговорът беше преднамерено ориентиран към постовете в Министерския съвет, с цел да се заобиколят тези проблеми, които са основополагащи в договарянията ", сподели още специалистът.

 

Според него законът за спецслужбите " е по този начин фиктивен, че да има някаква споделена отговорност сред изпълнителната власт и президентската власт ":

" В последните 3-4 години президентът, в лицето на Румен Радев, злоупотреби с тази споделена отговорност. Когато бяха служебните държавни управления, назначени от него, той си назначи шефове на служби - тук има спор на ползи, тъй като назначен от него кабинет му предлага да избере шефове на служби, които то предлага. Поради тази причина се желае да се направи смяна в закона, тъй че президентът да няма никакво отношение в специфичните служби, а президентът да взема решение това ", счита журналистът.

 

Той бе безапелационен, че законът по този начин би трябвало да бъде фиктивен, че да няма изключително значение кой ръководи службите.

" Пропуска се, че ПП-ДБ в съглашението слагат период за смяната в службите - 31 юли. И това оставя празно в съглашението, което Мария Габриел е подписала ". 

 

Николов посочи, че " сега се занимаваме с промяната в правосъдната система, която Христо Иванов предложи 2015 година Бойко Борисов е вълшебник във връзка с това да отсрочва някакви неща. И двете страни сега са заложници на онази провалена правосъдна промяна, тъй като тогава Христо Иванов си подаде оставката като министър на правораздаването, а тези, които провалиха тогава промяната, бяха ГЕРБ и Движение за права и свободи. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР