Спанакът е един от най-популярните зеленчуци в света, богат на

...
Спанакът е един от най-популярните зеленчуци в света, богат на
Коментари Харесай

Спанакът - полезен зеленчук, с който трябва да внимаваме

Спанакът е един от най-популярните зеленчуци в света, богат на витамини и минерали, които са значими за нашето здраве. Въпреки това, този зарзават може да бъде рисков за здравето ни, в случай че се употребява погрешно.

Защо да внимаваме с потреблението на спанак?

Окислителен резултат - Спанакът съдържа към 90% вода, само че и значими антиоксиданти, които оказват помощ за отбрана на клетките ни от увреждане. Въпреки това, този зарзават може да има и окислителен резултат върху тялото ни, в случай че се употребява в огромни количества. Това е заради съществуването на оксални киселини, които могат да лимитират усвояването на калций и да провокират образуването на камъни в бъбреците.

Неорганични замърсители - Спанакът е постоянно нечист с неорганични замърсители, които могат да са нездравословни за здравето ни. Тези замърсители се натрупват в растенията от почвата и могат да провокират отравяне, в случай че се употребяват в огромни количества.

Променено асимилиране на минерали - Консумацията на спанак може да понижи усвояването на някои минерали, като калций, желязо и цинк, заради съществуването на фитинова киселина. Това може да докара до недостиг на тези минерали и да провокира здравословни проблеми.

Как да консумираме спанак вярно?

Избягвайте огромни количества - За да избегнете отрицателните резултати на спанака, е значимо да го консумирате с умерени количества и да го консумирате в разнородни ястия. Не би трябвало да ядете огромни количества от спанака, изключително в случай че сте високорискова група за образуване на камъни в бъбреците.

Избягвайте нечистия спанак - Избягвайте да купувате спанак, който е нечист с неорганични замърсители. Най-добре е да купувате био спанак, който е отгледан без приложимост на химикали.

Гответе го вярно - Правилното готвене на спанак може да понижи отрицателните му резултати върху здравето. Можете да го печете, задушавате или да го варите за малко време, като употребявате минимално количество вода. Това ще помогне да се запазят неговите потребни субстанции.

Консумирайте го с други храни - Консумирането на спанак с други храни може да помогне за понижаване на отрицателните му резултати. Можете да го добавите към салати, супи или да го употребявате като съставна част в ястия.

Консултирайте се с доктор - Ако сте високорискова група за образуване на камъни в бъбреците или имате други здравословни проблеми, свързани с потреблението на спанак, би трябвало да се консултирате с доктор.

В умозаключение, спанакът е потребен зарзават за нашето здраве, само че е значимо да го консумираме вярно и с сдържаност. Следвайки тези препоръки, можем да се насладим на изгодите от спанака, без да рискуваме здравето си.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР