Спадът в централноевропейската икономика ще е не 7.2%, а 6%,

...
Спадът в централноевропейската икономика ще е не 7.2%, а 6%,
Коментари Харесай

Спадът в икономиката ще е 6%, не 7.2%, УниКредит коригира прогнозата си |

Спадът в централноевропейската стопанска система ще е не 7.2%, а 6%, демонстрира поправената тримесечна прогноза на икономическия екип на УниКредит Булбанк. Според тях спадът през 2020-а ще е по-плитък, само че и възобновяване през 2021-а - по-слабо. Пълното възобновяване на стопанската система ще отнеме повече време, пишат те в разбора си и поправят прогнозата си и за възобновяване на стопанската система от 3% през идната година при 6.7% в миналата прогноза.

„ През тази година чакаме Брутният вътрешен продукт да се свие с 6% на годишна база, в съпоставяне със спада от 7.2%, който предвиждахме през юни. Има две съществени аргументи за тази смяна. Първо, породения от ограничаващите ограничения спад през второто тримесечие на 2020 година (-10% на тримесечна и -8.5% на годишна база) се оказа по-малък в сравнение с се опасявахме. Второ, повишихме прогнозата си за растежа в еврозоната, което ни кара да считаме, че износът ще се показа по-добре, в сравнение с смятахме в началото. В същото време, растежът през четвъртото тримесечие на 2020 година евентуално ще бъде по-слаб в сравнение с чакахме преди, защото ескалацията на политическото опълчване увеличи несигурността, което в допълнение ще пречи както на възобновяване на потребителските разноски, по този начин и на вложенията “, изясняват икономистите на УниКредит Булбанк.

От разбора излиза наяве още, че стопанската система евентуално ще се нуждае от към две години, с цел да възвърне изцяло загубите на приход породени от пандемията. Връщане към цялостна претовареност надали ще е допустимо преди края на 2023 година. В случай на нова вълна на пандемията не се чака нова национална обсада. Вместо това се чака въвеждането на точно ориентирани ограничавания, които ще имат надалеч по-малки отрицателни последствия за стопанската система от това, което наблюдавахме при започване на пандемията. При подобен сюжет чакаме и увеличение на фискална поддръжка за компаниите и семействата от действителната стопанска система.

Икономистите показват, че към момента не се вижда края на пандемията от ковид, защото създаването и широкомащабното приложение на ваксина, която да изкорени вируса е малко евентуално да се случи преди края на 2021 година. Това значи, че секторите най-засегнати от ограниченията за обществено разграничаване, като туризма и търговията, ще имат още една сложна година през 2021, което евентуално ще усили перманентните загуби за стопанската система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР