Спадът на заболеваемостта с Covid-19 у нас с близо 33%

...
Спадът на заболеваемостта с Covid-19 у нас с близо 33%
Коментари Харесай

Шефът на лекарите обясни на какво се дължи спадът на заразени с К-19 у нас

Спадът на заболеваемостта с Covid-19 у нас с близо 33% за последните две седмици - това е обвързвано и с курортния сезон, вършат се повече проби на здрави хора, които пътуват отвън страната, сподели в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Георги Миндов.

"Проблемът идва от хора, които са с някакви признаци на Covid, не могат да бъдат тестувани в първичната помощ, т.е. при общопрактикуващите лекари. Има една преграда и тя е финансова и административна, сложена пред първичната помощ и тези хора остават сега в обществото неразучени и разнасят вируса ", съобщи доктор Миндов.



Причината да не се тестват са и при персоналните лекари, които не могат да издадат направление за тестване, механизмът за издаване на такова направление е прекомерно комплициран, уточни ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Пациент с Covid бива изолиран в домашни условия, според от неговото положение. Около 95% от инфектираните са в положително клинично положение, в множеството случаи болестта протича в лека форма и хората остават у дома под наблюдението на персоналния доктор, увери доктор Миндов.

"Проблемът е до слагането на теста - първия тест, вторият тест се прави на 14-ия ден от РЗИ и той е безвъзмезден, при първия тест се къса връзката ", уточни той. За да се получи направление за тест, човек би трябвало да обикаля по кабинети на експерти и по този начин заразява хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР