Спадащите цени на суровия петрол и намаляващият петролен износ доведоха

...
Спадащите цени на суровия петрол и намаляващият петролен износ доведоха
Коментари Харесай

Приходите на Русия от петролен износ спаднаха до най-ниското ниво през тази година

Спадащите цени на суровия нефт и намаляващият петролен експорт доведоха до спад с 3,2 милиарда $ на приходите на Русия от " черното злато " до 15,3 милиарда $ през септември, като това са най-ниските месечни доходи за Москва от износа на нефт тази година, заяви Международната организация по енергетика, представена от БНР.

Общият експорт на недопечен нефт и петролни артикули от Русия е намалял с 230 хиляди барела дневно до 7,5 милиона барела през септември, заяви МАЕ в своя финален отчет за петролните пазари. Нивото на експорт на нефт през септември е с 560 хиляди барела дневно по-ниско спрямо износа на нефт от Русия преди нахлуването в Украйна, пресмята още организацията.

Според данните на МАЕ износът на съветски нефт за Европейския съюз е намалял с 390 хиляди барела дневно през септември спрямо август.

" Остават по-малко от два месеца преди европейската възбрана за импорт на съветски недопечен нефт да влезе в действие, само че страните от Европейски Съюз към момента не са диверсифицирали повече от половината от предвоенните равнища на импорт надалеч от Русия ", отбелязва организацията.

МАЕ също по този начин предизвести, че ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на недопечен нефт от Русия и възбраната за морски услуги по доставките на съветски нефт, които влизат в действие при започване на декември, могат да доведат до спомагателни индустриални загуби от Русия.

Путин, както и вицепремиерът Александър Новак, споделиха, че Русия няма да изнася нефт за страни, които се причисляват към препоръчаната горна граница на цените на съветския нефт.

Въпреки най-ниските доходи от нефт през септември за тази година, приходите на Русия " към момента са по-високи от междинните месечни доходи през 2021 година ", които възлизаха на 14,9 милиарда $, се споделя в месечния отчет на МАЕ.

Към септември Европейски Съюз към този момент е внесъл изкопаеми горива от Русия на стойност над 100 милиарда евро след началото на съветската инвазия в Украйна, пък се показва в отчет на мозъчния концерн " Център за проучване на силата и чистия въздух " (CREA).

" Износът на изкопаеми горива от Русия възобнови спада си през септември, като предстоящите доходи са спаднали с 14% по отношение на август. Най-големите загуби бяха по отношение  на износа на съветски природен газ за Европа и при износа на недопечен нефт в международен мащаб ", уточни още CREA.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР