Спад на фалшивите сигнали към телефон 112. Основните причини са

...
Спад на фалшивите сигнали към телефон 112. Основните причини са
Коментари Харесай

Ще подаваме сигнал до 112 по чата

Спад на подправените сигнали към телефон 112. Основните аргументи са последното възобновяване на техниката през 2021 година, посредством която намират точната локация на обаждащия се и фактът, че българинът се е научил да не си прави смешки с операторите. Това съобщи в ефира на предаването „ Директно “ Марина Велинова, шеф на Националната система за незабавни повиквания.

Системата AML дава точното местонахождение на обаждащия се. Преди внедряването на услугата, локализацията е била на база на телефонна клетка, която е с доста огромен периметър. Сегашната технология разрешава локализацията да е 4000 пъти по-точна.

„ България е една от първите страни, която внедри и AML-2. Освен GPS координатите, получаваме и надморската височина на обаждащия се “, добави Велинова.

До края на 2024 година се планува да бъде внедрена и нова система NG112, която е заложена в Плана за възобновяване и резистентност. Проектирано е услугата да дава опция за контакт със 112 през обществените мрежи, чат в действително време, видеовръзка, съгласуваност със системите за всеобщо обявяване и с центровете за подвижност на трафика.

Системата E-Call е внедрена във всички нови коли, които са създадени след март 2018 година. Тя се задейства автоматизирано при тежко пътно транспортно произшествие или посредством бутон.

„ За предходната година има 129 такива повиквания, а тази година са двойно повече – 349. Освен сигнали за ПТП, хората започнаха да го употребяват и за сигнали за пожари и за медицински сигнали “, показа Велинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Най-честите повиквания са към полицията, следвани от незабавната здравна помощ, посочи още шефът на 112.

По думите на Велинова жителите би трябвало да бъдат спокойни, че даже и операторът да разпитва обаждащия се, сигналът към този момент е предаден по електронен път към съответната незабавна работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР