SpaceX, оглавявана от предприемача Илън Мъск, получи пазарна оценка от

...
SpaceX, оглавявана от предприемача Илън Мъск, получи пазарна оценка от
Коментари Харесай

Компания на Мъск се нареди сред 6-те най-високо оценявани в света

SpaceX, ръководена от бизнесмена Илън Мъск, получи пазарна оценка от впечатляващите 21 милиарда $, демонстрират данните на Equidate, представени от CNN. Наскоро тя съумя да набере още 350 милиона $ свежи средства.

Така начинанието на Мъск е измежду извънредната група на частните компании, основани в Съединени американски щати, които имат оценка от милиарди долари. И сега едвам шест компании в света са достигнали границата от 20 милиарда $.

На първа позиция е Uber, оценена на 70 милиард $, а на втора позиция - Airbnb, която коства над 30 милиарда $.

Но до момента в който Uber, Airbnb и другите така наречен " еднорози " са фокусирани върху по-традиционни пазари, крайната цел на SpaceX е да прати хора на Марс.

Производството на ракети до неотдавна бе активност, непокътната единствено за държавните управления и големи компании като Boeing и Lockheed Martin, които си партнират с страните. Мъск разруши мита, че проучването на космоса е прекомерно рисковано, а строенето на ракети - прекомерно скъпо за частния бранш.

Мъск основа SpaceX през 2002 и потвърди, че издигнатата от компанията ракета Falcon 9 безвредно може да лети до Международната галактическа станция за доста по-малко пари, в сравнение с съперниците й.

Изстрелването на Falcon 9 коства към 62 милиона $ - най-малко с 38 милиона $ по-малко, в сравнение с при съперниците на компанията.

През 2017 година SpaceX извърши общо 10 изстрелвания и възнамерява да направи още 10 преди края на годината. Едно от тях бе на първия български геостационарен информационен спътник на Bulsatcom.

По-късно през 2017 година компания ще тества и новата ракета Falcon Heavy, която ще стане най-мощната в света.

През декември пък би трябвало да се състои първото финансирано с частни средства пътешестване то Луната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР