SpaceX на Илън Мъск е получила американско финансиране, за да

...
SpaceX на Илън Мъск е получила американско финансиране, за да
Коментари Харесай

SpaceX спечели договор с Пентагона за сателитен интернет за Украйна

SpaceX на Илън Мъск е получила американско финансиране, с цел да даде сателитен интернет на украинската войска. Министерството на защитата на Съединени американски щати се е съгласило да закупи терминали Starlink от компанията на Мъск, само че не е предоставило информация за количеството и какъв брой ще заплати за услугата. Очаква се SpaceX да получи възнаграждение от Ukraine Security Assistance Initiative, която финансира закупуването на оръжия и образованието за модернизиране на украинската войска, оповестява Financial Times.По-рано Мъск се оплака, че SpaceX изкарва прекомерно малко пари от другите контракти, в границите на които минимум 20 хиляди терминала Starlink се употребяват за композиция от цивилен, филантропични и военни цели.

SpaceX на Илън Мъск е получила американско финансиране, с цел да даде сателитен интернет на украинската войска. Министерството на защитата на Съединени американски щати се е съгласило да закупи терминали Starlink от компанията на Мъск, само че не е предоставило информация за количеството и какъв брой ще заплати за услугата. Очаква се SpaceX да получи възнаграждение от Ukraine Security Assistance Initiative, която финансира закупуването на оръжия и образованието за модернизиране на украинската войска, оповестява Financial Times.

По-рано Мъск се оплака, че SpaceX изкарва прекомерно малко пари от другите контракти, в границите на които минимум 20 хиляди терминала Starlink се употребяват за композиция от цивилен, филантропични и военни цели.

" Продължаваме да работим с редица световни сътрудници, с цел да подсигуряваме, че Украйна разполага с нужните сателитни и информационни благоприятни условия. Сателитните връзки съставляват жизненоважно звено в цялостната информационна мрежа на Украйна и министерството подписва контракти със Starlink за услуги от този вид ", се споделя в изказване на Пентагона, представено CNBC.

" От съображения за оперативна сигурност и заради сериозния темперамент на тези системи сега не разполагаме с спомагателна информация по отношение на съответни благоприятни условия, контракти или сътрудници, която да предоставим ", се споделя още в изказването.
Реклама
В края на февруари предходната година Украйна получи достъп до нискоорбиталните спътници на SpaceX, само че по-късно изрази запаси по отношение на разноските и сложността на продължаването на услугата. През октомври в отговор на публикация на Financial Times, в която ставаше ясно, че украински бойци описваха " пагубни " спирания на връзката, Мъск написа в Twitter, че даването на сателитен интернет в Украйна е коствало на SpaceX 80 млн. $, като се чака тази сума да надвиши 100 млн. до края на 2022 година

От началото на войната на Русия в Украйна в страната са пристигнали голям брой терминали, в това число такива, дарени от SpaceX, поръчани от украински съдружници като Полша и Англия и закупени от поддръжници на източноевропейската страна. Според осведомени с тези контракти цените за терминалите зависят от разнообразни фактори, в това число дали те са предопределени за гражданска или военна приложимост, прибавя FT. Те са били употребявани от украинските сили за ръководството на дронове и за поддържане на връзки по фронтовата линия, както и са предоставяли достъп до интернет на цивилни в освободените от съветска окупация региони.
Свързани публикации Китай създава технология за управление на непознати спътници 25 април 2023, 11:47 Термопомпите: идващият " мастър проект " на Илон Мъск? 4 март 2023, 17:27 Представянето на Starlink в Украйна разпали нова галактическа конкуренция 13 януари 2023, 06:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР