SpaceX е новаторска ракета за многократна употреба, а руска фирма

...
SpaceX е новаторска ракета за многократна употреба, а руска фирма
Коментари Харесай

В Силициевата долина тестват живак за ракетно гориво

SpaceX е новаторска ракета за многократна приложимост, а съветска компания започва построяването на нуклеарен мотор за бъдещи ракети. Но макар всички тези промени и нововъведения в галактическия бранш, може би сте пропуснали появяването на една започваща компания от Силициевата котловина, чиято нова технология евентуално има бъдеще и ще получи повече внимание.

Bloomberg Businessweek оповестява за Аполо Фюжън (Apollo Fusion), нова компания, проектираща задвижваща система за ракетни мотори, която ще употребява живак като гориво. Но стартирането на всяка ракета, употребяваща тази система, би довело до риска от разпространяване на токсичното вещество в атмосферата.

Идеята за потребление на живак като гориво за галактически кораби не е напълно нова. НАСА опитва с живак през 60-те години по време на задачите SERT. Двата галактически апарата в тази серия, SERT-I и SERT-II, са проектирани да тестват концепцията за йонно задвижване.

С йонен мотор, мощни магнити в галактическия транспортен съд отблъскват дребни заредени частици при високи скорости, генерирайки двигателна сила. Днешните йонни мотори нормално употребяват криптон или ксенон. Например, неотдавна „ пенсионирания “ галактически транспортен съд Dawn употребява ксенонов мотор, с цел да се спука от място на място в астероидния пояс. По време на пробните задачи SERT обаче сателитните мотори употребяват живак.

Меркурият (живакът) е доста по-тежък от ксенона или криптона, тъй че галактическите кораби, които го употребяват, ще могат да генерират доста повече двигателна сила. Разбира се, живакът на първо място е рисков невро-токсичен детайл, тъй че НАСА престава да го употребява след плана SERT.

Аполо Фюжън възнамерява да върне живака като гориво за ракетите, съгласно вътрешна информация от компанията, споделена с „ Блумбърг “. Ако съумеят, те биха могли да обезпечат евтини йонни мотори с висока мощ за спътници и галактически кораби. В същото време обаче, те биха рискували и да замърсят атмосферата с отровен живак.

Ако опитите са идни, просто би трябвало да се надяваме, че Apollo Fusion ще работи извънредно деликатно по време на старта или в последна сметка ще избере друго гориво.

Публикувано в изданието Popular Mechanics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР